Afbeelding
Foto:

Katoelenkiekers maken uilenkasten bij de Pelmolen

RIJSSEN – De Katoelenkiekers zijn actief bij de bij de Pelmolen met het bouwen van nestkasten voor uilen.

Volgens Gerrit ter Horst van de Pelmolen is de samenwerking tussen de uilenbeschermers en de Pelmolen een samenloop van omstandigheden. "De molen moest lange tijd stilstaan vanwege de constructiefout in de wiekenbevestiging. Daardoor was er ook in de werkplaats van de molenaars niets te doen, zodat we de mensen van de Katoelenkiekers de gelegenheid gaven hun nestkasten hier te maken."

Iedere zaterdagmorgen zijn Leonard Koedijk, Michiel Wissink (rechts op de foto) en Eef Roelofs in de weer met de houten behuizingen voor de uilen. Katoelen is de Twentse verzamelnaam voor alle in Twente voorkomende uilensoorten. De natuurliefhebbers maken kasten voor steenuilen, kerkuilen en bosuilen. Over de constructie van de kasten moest goed nagedacht worden, omdat ze speciaal gemaakt worden voor uilen. "Dat betekent dat je er een soort voorportaal in moet bouwen, anders wordt de kast ook toegankelijk voor bijvoorbeeld de steenmarter. Bij het controleren van de kasten hebben we er wel eens een aangetroffen," zegt Koedijk. "Ook eekhoorns willen nog wel eens gebruik maken van zo'n comfortabele kast."

Tijdens een inventarisatie dit is gebleken dat zo'n 60 van de 335 steenuilkasten aan vervanging toe was. Dankzij het Landschap Overijssel, een ondernemer, de Nationale Postcodeloterij en de gemeente Wierden kon materiaal voor nieuwe kasten gekocht worden. "We waren blij verrast dat de mensen van de Pelmolen voor ons de kasten kon fabriceren." Koedijk, Wissink en Roelofs spreken met veel waardering over de Rijssense uilendeskundige Ben Nijeboer (links). "Hij weet zo ongeveer alles over vogels, maar vooral is hij een uilendeskundige. Het is werkelijk een genoegen om met hem mee te gaan om de kasten te controleren. Dat doen we voornamelijk als de jonge uilen in de kasten zitten. Wij tellen, ringen en wegen ze en we registreren alles. Zou houden de uilenstand in ons gebied in het oog."

Wie meer wil weten van de Katoelenkiekers kan terecht op de website www.katoelenkiekers.nl