Landrinrichting Rijssen goed afgerond

RIJSSEN - Op vrijdag 1 december 2017 heeft de landinrichtingscommissie Rijssen tijdens een feestelijke bijeenkomst haar werkzaamheden officieel afgesloten. De doelen die zij zich stelden zijn voor het grootste gedeelte gehaald. Zo profiteren boeren van een betere verkaveling van landbouwgrond, de waterhuishouding in het gebied is beter geworden, er kan nieuwe natuur gerealiseerd worden én recreanten genieten van een mooier landschap.

Door het ruilen van grond konden percelen vergroot worden en is het aantal percelen van 2589 naar 1547 teruggebracht. Vóór de herinrichting hadden de agrariërs gemiddeld 40 procent van hun grond direct bij het bedrijf liggen. In de praktijk leverde dit veel extra werk op. Ze moeten dan immers verder reizen met hun landbouwmaterieel om het land te kunnen bewerken. Door de kavels beter aan te laten sluiten bij het bedrijf behalen zij direct voordeel. Ook gunstig is dat er hierdoor minder landbouwverkeer op de openbare weg komt, wat gunstig is voor de verkeersveiligheid. Gedeputeerde Hester Maij over het bereikte resultaat. "Wat zo sterk is aan de landinrichting in Rijssen is dat niet alleen gekeken is naar een betere verkaveling voor de landbouw, maar dat ook de waterhuishouding, het versterken van de natuur en het toerisme zijn meegenomen. Verkaveling wordt een succes wanneer alle elementen die een gebied karakteriseren terugkomen in de plannen."

Onderscheiding agrarische leden
De landinrichtingscommissie Rijssen stond onder voorzitterschap van de Hans van Overbeeke (voormalig burgemeester van Hellendoorn). Leden waren vertegenwoordigers van de agrarische sector en natuur en landschap, gemeenten en waterschap. De drie agrarische leden van het 'eerste uur', Jan Aalink, Jos Bessembinder en Jos Klein Schaarsberg, werden voor hun bijdrage onderscheiden met een lintje in de orde van Oranje Nassau.

De provincie Overijssel heeft het secretariaat in 2015 overgenomen na de opheffing van de Dienst Landelijk Gebied, het Kadaster is als adviseur en begeleider nauw betrokken bij het gehele proces. De landinrichting Rijssen startte in 1983. Dat het nu pas is afgerond komt mede doordat er steeds per deelgebied is gewerkt. Het is tevens het laatste landinrichtingsproject in Nederland onder de Landinrichtingswet.