Afbeelding
Foto:

Leerlingen Haarschool meer betrokken bij politiek

RIJSSEN - Politiek is vaak iets wat buiten de jeugd om gebeurt; kinderen hebben nog geen stemrecht en zijn hierdoor vaak een ondergeschoven kindje als het op politiek aankomt. En dit is jammer, zo toonden de kinderen van de Haarschool in Rijssen afgelopen maand aan. Want ook zij hebben een mening die zeker gehoord moet worden.

Op 10 november namen leerlingen van de Haarschool deel aan de Derde Kamer Debatfinale in Den Haag, een initiatief van ProDemos. Dit jaar was de veertiende editie van dit debat in de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer; de plek waar door de jaren heen alk veel serieuze debatten door volwassenen gevoerd zijn. De leerlingen van de Haarschool namen deel samen met de leerlingen van het Schrijverke uit Goirle en RSV-Noord uit Rotterdam. Deze scholen kwamen als beste naar voren in de voorrondes. Het finaledebat stond onder leiding van de voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol.

Themadebat
Bij het debat werden de leerlingen ingedeeld in drie fracties, waardoor het dus geen school-tegen-school strijd was. ZIj bogen zich over drie thema's, namelijk verplicht schoolzwemmen, de noodzaak van dierproeven en kinderen onder 12 jaar toelaten op social media.