Honingbij helpt ons eten
Honingbij helpt ons eten Foto:

Eerste Bijendag

TWENTE - De eerste editie van de Overijsselse Bijendag is afgelopen vrijdag gehouden. Dit was een samenkomst van veel betrokken partijen om te praten over het behouden en versterken van de bijenstand in de regio, maar ook veel andere insecten die van onschatbare waarde zijn.

Het belang van de bij kan simpelweg niet voldoende benadrukt worden. De bij is essentieel voor de biodiversiteit; de hoeveelheid verschillende bloemen en planten die we aantreffen in de natuur en in de openbare ruimte. Belangrijker nog is dat bijen ook van onschatbare waarde zijn voor onze voedselvoorziening als mens.

Voedselketen
Hoewel exacte schattingen moeilijk zijn, is ongeveer een derde van de voedselvoorziening voor de mens afhankelijk van de bij. Zo bestuiven zij vele gewassen waar wij van genieten. Het gaat hierbij ook om veel gewassen die wellicht als een verrassing komen voor u als lezer. Zo wordt de bij ingezet voor de productie van komkommers, pompoenen, meloenen, aardbeien en nog veel meer gewassen. Imkers plaatsen dan bijenvolken in de gewassen, waar zij zorgen voor bestuiving. Maar door een combinatie van factoren zijn er ook bij imkers steeds minder bijen.

Oorzaken
Eén van de factoren die een rol speelde in de dalende bijenstand waren de gewasbeschertmingsmiddelen. Inmiddels zijn door nieuwe wet- en regelgeving al veel echt schadelijke middelen verboden. Steeds meer boeren schakelen over op minder aggressieve, natuurlijke methodes om hun gewassen te beschermen.

Bijendag
De Overijsselse Bijendag werd gehouden bij het buitencentrum van de Sallandse Heuvelrug in Nijverdal. De organisatie was in handen van de Bijenvereniging Overijssel, een samenwerking tussen de Provincie Overijssel, Natuur en en Milieu Overijssel, Landschap Overijssel, het EIS kenniscentrum, LTO Noord en diverse imkerverenigingen.