Afbeelding
Foto:

Steun een eenzame Twentse oudere met kerst

TWENTE - De kerstdagen staan weer voor de deur. Helaas is dit lang niet voor iedereen de fijnste tijd van het jaar. Zo zijn er ook veel ouderen die alleen de kerst door moeten brengen. Ze hebben bijvoorbeeld een partner verloren of hebben geen kinderen en een klein sociaal netwerk. Een sociaal isolement ligt dan op de loer. Diverse Twentse organisaties organiseren daarom al leuke activiteiten met kerst, speciaal gericht op deze doelgroep. Het Nationaal Ouderenfonds is ook actief op dit vlak.

Het Nationaal Ouderenfonds wil graag zoveel mogelijk mensen aansporen om eens wat leuks te doen voor een eenzame oudere. Dit kan en moet eigenlijk altijd natuurlijk, maar zeker rond de feestdagen is een klein gebaar veel waard. Zo is het Ouderenfonds ook begonnen met een actie op scholen om kinderen een kerstkaartje te laten schrijven voor een eenzame oudere.

Grote deelname
Al zo'n 1.500 basisscholen doen mee met de actie. De leerlingen vullen dan de kaarten in die door PostNL beschikbaar gesteld worden. Het bedrijf draagt ook zorg voor het bezorgen van deze kaarten bij ouderen.

Organiseer een diner
Diverse Twentse welzijnsorganisaties organiseren al buurtmaaltijden in lokale buurthuizen. Gericht niet alleen op de eenzame oudere, maar ook anderen die behoefte hebben aan een lekkere maaltijd en wat gezelschap waarderen. Daarnaast kunt u natuurlijk ook zelf een diner organiseren of een oudere uitnodigen om bij uw diner aan te schuiven. Dit is zeker voor ouderen zonder familie een mooi gebaar. Via de website www.ouderenfonfds.nl is het ook mogelijk om een diner te doneren.

Grote behoefte
Ook een keer langs gaan bij een oudere in uw omgeving kan al zeer veel voor hen betekenen. Uit cijfers van het Nationaal Ouderenfonds blijkt helaas dat 200.000 ouderen extreem eenzaam zijn: zij krijgen maar eens per maand bezoek. Ongeveer 33 procent van het totale aantal ouderen is eenzaam maar heeft nog wel enkele contacten.