Afbeelding
Foto:

Opinie: Tussen Sinterklaas en Kerstmis

Als aanvulling op mijn opinie over Zwarte Piet (zie: Hart van Rijssen-Nijverdal van 30 november) - kom ik er nog even op terug. Hoewel Sint en Pieten al weer richting Spanje vertrokken.

Bij de Hema in Rijssen was geen reclame bord te vinden met Zwarte Piet erop. Ik denk volgens landelijke richtlijnen. Maar Hema Rijssen had dat aardig opgelost. Geen papieren Zwarte Piet maar wel een levende. Alle kinderen in de winkel kregen pepernoten. Geen betere reclame dan levende reclame.

Over reclame gesproken. Ik ben met de Zonnebloem naar een Kerstmarkt in Deurningen geweest. Het was volgens mij geen Kerstmarkt maar meer een voorbereiding op een Zonnewende feest. Met het zonnewende feest keken de Germanen hun ogen uit dat de dagen weer langer werden en dat vierden ze uitbundig. Wisten zij veel. Van een zon die beweegt tussen de keerkringen, hadden ze nog nooit gehoord.

Terug naar Deurningen .Een en al glitter, verlichte rendieren, ijsberen op ijs, verlichte kerstbomen in allerlei kleuren. Het was er allemaal. Mensen met karretjes vol kitsch op weg naar de kassa. Het werd me duidelijk dat een meerderheid in Nederland nauwelijks meer weet wat het kerstfeest inhoud. Willibrord, Lebuinus en Plechelmus, hebben ons land gekerstend. Nu gebeurt het omgekeerde.

Ik heb een medewerker gevraagd of er ook kerststalletjes waren. Ja hoor, in een hoekje verscholen stonden er een aantal. Een beetje weggestopt. Voor mij geen zonnewende feest meer, Zonnebloem volgende keer naar Kranenburg in Gelderland. Ruurloseweg 101. Tientallen kerststallen zijn daar te zien uit alle werelddelen. Van 11 tot 17 u.. Wie wil kan daar zijn hart ophalen. Terwijl ik dit schrijf besef ik meer christelijk betrokken ben en minder geseculariseerd, dan ik zelf had gedacht. Met schrijver Groen en de Bijbel houd ik me aan het gezegde: Onderzoek alles en behoud het goede.

Nog even terug naar zwarte Piet. De burgemeester van Dokkum heeft alsnog de anti zwarte Pieten groep uit Amsterdam toestemming gegeven in Dokkum te demonstreren. Het zal mij benieuwen of die Amsterdammers de moeite zullen nemen die verre reis voor de tweede maal te ondernemen. Zo ja dan zie Ik de nuchtere Friezen er voor aan, om met handgeklap, hen vriendelijk te verwarren.

H.T.