Afbeelding
Foto:

Otje van Potje en 'n Dreej voorgoed bij elkaar

RIJSSEN – Otje van Potje en 'n Dreej zijn weer bij elkaar.

De vooral voor mensen van buiten Rijssen opmerkelijke naam heeft een zeer prominente plaats gekregen op het appartementencomplex op de hoek Haarstraat-Molenstalweg.

Ter Steege
Het nieuwe appartementencomplex is gebouwd door projectontwikkelaar Jan Harbers en staat op de plek waar de bekende Rijssense ondernemer Otto ter Steege (1928 – 2003) met zijn winkel in huishoudelijke artikelen en speelgoed hoogtijdagen beleefde.

1002 artikelen
Otto ter Steege gaf zijn winkel "met 1002 artikelen" zijn Rijssense bijnaam Otje van Potje mee. Een bijnaam die de Rijssenaren vertrouwd in de oren klonk, maar die vooral de aandacht trok van passanten op het drukke kruispunt dat bijna iedereen passeerde wie naar Almelo of Deventer ging of het centrum van Rijssen wilde bezoeken.

Otje van Potje
Otto ter Steege verbouwde eerst de bestaande huizen tot een winkel met grote etalageruiten. De naam Otje van Potje plaatste in grote letters op het pand. Toen de oude panden later plaatsmaakten voor een nieuw pand, zette Ter Steege de sprekende naam op het dak, tot grote hilariteit van passanten.

Dreej
Het kruispunt werd in de volksmond 'n Dreej genoemd, omdat de Haarstraat een bocht, nen dreej, maakte richting Holten en als voorrangsweg in de Holterstraatweg overging. Het kruispunt Holterstraatweg-Haarstraat-Molenstalweg werd in 1973 aangepast aan het veel drukker geworden verkeer. De voorrang was nu Holterstraatweg-Molenstalweg geworden en er werden verkeerslichten geplaatst. Intussen heeft zoon Arend ter Steege al geruime tijd terug de winkel verplaatst en verderop aan de Haarstraat voortgezet. De oude panden hebben plaatsgemaakt voor de nieuwbouw van Jan Harbers.

Historisch
Intussen is het grote nadenken over het behoud van historische plaatsen en gebouwen in Rijssen begonnen. Dat Jan Harbers het nieuwe complex zeer duidelijk voorziet van de historische naam is daar een mooi voorbeeld van. Otje van Potje en 'n Dreej zijn voorgoed weer bij elkaar.