Afbeelding
Foto:

Brandweermuseum zoekt dringend tijdelijke stalling

RIJSSEN – Het Internationaal Brandweermuseum Rijssen zit dringend verlegen om tijdelijke stallingsmogelijkheden voor zijn twee brandweerwagens.

Het afbranden van de Hobbyboerderieje op de hoek Albertsdijk-Oosterhofweg heeft vervelende gevolgen voor het brandweermuseum. In de week voorafgaand aan de brand had de museumleiding met het bestuur van de Hobbyboerderieje overlegd dat er bij de boerderij en stalling zou worden gerealiseerd voor twee brandweerwagens, maar dan geheel in stijl en passend bij de boerderij.

Herbouw
De gemeente heeft weliswaar besloten om de hobbyboerderij op dezelfde plek weer te herbouwen, maar de herbouw wordt meegenomen in de herinrichtingsplannen voor het Volkspark en Landgoed de Oosterhof. Deze plannen zijn op het gemeentehuis in voorbereiding en zullen nog wel even op zich laten wachten.

Tijdelijk
Op dit moment is de Willy's Brandweerwagen uit 1964 voorlopig ondergebracht bij de secretaris van de houtsnijdersclub, maar deze heeft zijn stalling op korte termijn zelf nodig. Volgens Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum, waarin het brandweermuseum is ondergebracht, wordt er naarstig gezocht naar vervangende ruimte.

Droog
"Extra moeilijkheid is dat onze wagens droog en vorstvrij moeten staan. Bovendien moet de stalling ook afsluitbaar. Vooral voor een museale wagen als de Willy is een droge stalling per direct een vereiste. Als de wagen niet droog kan staan, gaat er binnen de korte keren roestvorming onstaan en dat zou ontzettend jammer zijn, omdat de wagen nu nog in goede staat is."

Hufterproof
Ook voor de nieuwere DAF-brandweerauto is een droge stalling vereist. "De wagen staat nog altijd onder de silo bij transportbedrijf Nijhof Wassink. En daar zijn we bijzonder blij mee, want dat terrein is afgesloten, zodat vandalen er 's nachts niet bij kunnen. Maar ook onder de silo is de wagen zeker niet vrij van weersinvloeden. Op verschillende plaatsen is het plaatwerk zodanig aangetast dat het gerepareerd moet worden. Maar als we de wagen vervolgens niet droog kunnen stallen, heb je binnen de kortste keren hetzelfde weer."

Stalling
Wie het brandweermuseum uit de brand kan helpen met een tijdelijke, droge stalling, kan contact opnemen met het museum: 0548 514 261, e-mail: g.dannenberg@rijssensmuseum.nl

Attractie
De beide brandweerwagens vormen een misbare attractie voor het brandweermuseum. De grote DAF is zeer populair bij kinderen en wordt vooral in de zomerperiode lange tijd ingezet. De Willy is een geliefd object voor liefhebbers van nostalgisch brandweermaterieel.