Afbeelding
Foto:

Brandweer Twente geeft tips voor veilige feestdagen!

TWENTE - December is een maand vol feestelijke gebeurtenissen. Huizen worden versierd met kerstbomen, kerststukjes, kaarsen en andere gezellige versieringen, zowel binnen als buiten. Hoe brandveilig is dit allemaal? Een aantal tips van Brandweer Twente.

Om de feestdagen veilig door te komen is het van belang dat u goed nadenkt over het plaatsen van uw kerstboom. Zet een kerstboom niet te dicht bij gordijnen of ander makkelijk brandbaar materiaal en zet hem niet de in vluchtweg. Zorg ervoor dat de boom goed stevig staat, zodat hij niet gemakkelijk om kan vallen. In de kerstboom hoort natuurlijk versiering. Deze versiering is echter meestal brandbaar of kan zelfs een brand veroorzaken. Gebruik nooit echte kaarsjes. Controleer de bedrading van de elektrische kerstboomverlichting op beschadigingen en probeer de installatie eerst uit door de lampjes vóór het ophangen korte tijd te laten branden. Doe de verlichting uit als u gaat slapen of het huis verlaat. Uitdoen betekent de stekker uit het stopcontact halen en niet een lampje losdraaien.

Kaarsen
Zet kaarsen altijd in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Gebruik geen kaarsenhouders van plastic of andere gemakkelijk brandbare materialen. Plaats kaarsen ten minste vijftig centimeter uit de buurt van brandbare materialen. Steek kaarsen in brandbare kerststukjes niet aan.

Open haarden
Zorg ervoor dat er binnen vijftig centimeter van de haard geen brandbare materialen aanwezig zijn. Een vonkenscherm is een goede bescherming. Laat een brandende haard nooit onbeheerd achter en doof de haard goed wanneer u weggaat of gaat slapen. Brand geen afvalhout. Een regelmatige veegbeurt van uw schoorsteen verkleint de kans op een schoorsteenbrand.

Verlichting
Gebruik alleen goedgekeurde elektrische verlichting. Bijvoorbeeld met een KEMA-keur. Controleer voor het gebruik of de bedrading niet is beschadigd. Gebruik een gaaf en goed passend verlengsnoer en leg dat zo neer dat niemand erover kan struikelen. Plak bekabeling die over de vloer loopt met stevige tape goed vast. Rol kabelhaspels helemaal af. Deze worden anders warm, waardoor brand kan ontstaan. Verleng een verlengsnoer nooit met een ander verlengsnoer. Let erop dat verlichting die warm wordt niet dichtbij licht ontvlambare materialen wordt gebruikt. Schakel de verlichting altijd uit wanneer u weggaat of gaat slapen.

Fonduen en gourmetten
Zorg dat het fondue- of gourmetstel tijdens gebruik op een niet brandbaar onderblad met opstaande randenstaat. Zo wordt de tafel niet te heet en vangt u gemorste olie op. Gebruikt u spiritus? Vul dan nooit de brander in de nabijheid van vuur. Vul de brander pas als deze helemaal is afgekoeld en doe dit niet op de tafel. Denk er aan dat een spiritusvlam nagenoeg onzichtbaar is; hij kan nog volop branden terwijl u denkt dat hij uit is. Nog beter is het om een gelbrander te gebruiker. Die is veiliger dan een spiritusbrander. Net als bij gewoon koken kan bij fonduen de vlam in de pan slaan. Leg daarom een passend deksel in de buurt om snel te kunnen reageren. Een branddeken is een goed alternatief wanneer u geen passend deksel heeft. Zet een elektrisch fonduestel zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Dan kan niemand over het snoer struikelen en het fonduestel meesleuren. Reik nooit over een fondue- of gourmetstel heen om iets te pakken. Als er iets misgaat, loopt u een groot risico op brandwonden. Gebruik geen pannen van aardewerk om te fonduen. Die zijn niet bestand tegen de hoge temperatuur. Houd kleine kinderen op afstand.

Wanneer er toch brand uitbreekt
Mocht er ondanks alle maatregelen toch nog iets misgaan, handel dan als volgt:
1. Blijf kalm.
2. Waarschuw de overige aanwezigen.
3. Vlucht volgens uw eigen vluchtplan.
4. Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter u.
5. Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de grond.
6. Bel - nadat u gevlucht bent - direct 112.

Deze tips over veilig omgaan met kerstversiering, kaarsen, open haarden en veilig omgaan met vuurwerk vindt u op www.brandweertwente.nl