Afbeelding
Foto:

De haken en ogen aan onderverhuur

TWENTE - Met de komst van bedrijven zoals Airbnb is het fenomeen onderhuur mateloos populair geworden. Wie voor korte tijd geen gebruik zal maken van z'n eigen woning kan tijdens deze periode toch een aardig zakcentje te verdienen door het te verhuren.

Er wordt vaak voor zo'n constructie gekozen door mensen die voor een periode van maanden in het buitenland zullen verblijven. Zo levert hun buitenlandverblijf inkomsten op door middel van een onderhuurder. En de vraag hier naar is groot. Toeristen kiezen er steeds vaker voor om te zoeken naar zo'n woning in plaats van het boeken van een hotel of recreatiewoning.

Beleving
Een belangrijke reden voor toeristen om voor deze vorm van onderhuur te kiezen is beleving. Tijdens een verblijf in een regio wil men veel meemaken van het leven in deze plaats. En waar lukt dat nou beter dan wanneer je midden in dat leven staat? Door zich tussen de lokale inwoners te begeven is de beleving optimaal. Dit heeft voor veel reizigers meer charme dan een verblijf in een hiervoor bedoeld vakantiepark met eigen accommodatie. Ook zijn woningen via Airbnb vaak gunstiger geprijsd voor toeristen dan de concurrerende vakantieparken en hotels. Met de komst van Airbnb kan nu elke particulier een soort hotelmanager worden. Iedereen is in staat om z'n kamer of woning aan te bieden voor een enkele nacht tot een langere periode.

Ophef
Toch is er ook veel ophef over deze vorm van onderhuur. Veel steden en bedrijven zijn niet blij met de komst van Airbnb. Hoewel het bedrijf een uitkomst biedt voor reizigers en toeristen, lijkt de lokale bevolking vooral te leiden onder de effecten van deze onderhuur. Meer dan eens klagen buren van een onderverhuurde woning over overlast van gasten die na enkele nachten vertrekken en plaats maken voor de volgende herrieschoppers. Vanwege het korte verblijf voelt men minder verantwoordelijkheid en wordt er vaak onvoldoende rekening gehouden met omwonenden. Ook de woningmarkt lijkt niet gebaat bij de komst van deze bedrijven. Een kamer of woning levert als vakantiebestemming meer op dan wanneer het permanent verhuurd wordt. Hierdoor kampen veel grote steden met woningnood voor permanente bewoners.

Wildgroei
Dit zijn enkele redenen waarom verschillende gemeentes de wildgroei aan onderhuur tegen gaan met extra regelgeving. Zo moet men in Enschede sinds begin dit jaar toeristenbelasting betalen bij het verhuren van een woning of kamer via Airbnb. De onderhuur wordt hiermee gelijk gesteld aan het bedrijfsmatig verhuren van recreatiewoningen. Ongeveer 80 woningen in Enschede worden via Airbnb verhuurd, de eigenaren hiervan ontvingen in januari een brief van de gemeente over de te betalen toeristenbelasting. Ook is onderhuur lang niet in alle gevallen toegestaan. Voor wie een huurwoning bewoont is het zaak om dit te controleren bij de verhuurder. Veel woningcorporaties verbieden onderhuur in deze vorm. Ook bij een koopwoning is het zaak dat men de regels van de gemeente goed bestudeerd omtrent dit onderwerp voordat onderhuur aan de orde is. Hoewel dit vaak wordt gezien als uitkomst voor een woning die al lang te koop staat, is het ook hierbij niet in alle gevallen toegestaan.