Afbeelding
Foto:

Willemien Schapink helpt misbruikte kinderen in Zuid Afrika


RIJSSEN – Willemien Schapink uit Rijssen is net terug uit Zuid Afrika waar ze kansarme kinderen en jonge, veelal misbruikte kinderen helpt via de door haar opgerichte stichting "Sing4Africa".

Jaren geleden leerde ze het personeel van een bejaardenopvang in een sloppenwijk van Zuid-Afrika kennen. Via hen kwam ze in contact met een opvangtehuis voor jonge meisjes die te maken hadden met seksueel, lichamelijk of geestelijk misbruik. De meisjes leven in schaamte en angst voor represailles van de dader.

Willemien hoorde de verhalen van de bewoners van het tehuis. Ze sprak een moeder die haar kinderen niet alleen thuis durft te laten met de vader en opa uit angst voor kindermisbruik. Ook sprak ze Anna. Zij werd verkracht door haar vader en raakte zwanger. Veel bewoners hebben last van een laag zelfbeeld. Willemijn zegt hierover: "Deze mensen kennen geen echte liefde zoals wij die kennen. Liefde is voor hen een klein beetje aandacht dat ze soms krijgen van iemand die juist de verkeerde bedoelingen heeft." In 2016 richtte Willemien de stichting Sing4Africa op. De stichting helpt jonge moeders in krottenwijken met het opbouwen van een beter bestaan. De stichting wordt geleid door drie bestuursleden: Willemien Schapink, Ada Sans en de in Zuid-Afrika woonachtige Nicolette Emmens. Daarnaast krijgen ze hulp van een aantal vrijwilligers.

In 2016 reisden Ada en Willemien naar Zuid-Afrika voor het stichten van een community center. Een plek waar meisjes zich veilig en welkom voelen. Ze krijgen hier voorlichting en kunnen zich ontwikkelen door middel van computerlessen. Dit alles wordt bekostigd met vrijwillige donaties. De stichting is altijd op zoek naar vrijwillige of structurele bijdrages. Deze zijn welkom op NL98RABO0314667067 ten name van Sing4Africa te Rijssen. Meer weten over de stichting? Bezoek dan Sing4Africa op Facebook.
Dick Tukkers