Afbeelding
Foto:

VER verrast opnieuw met Lessons and Carols en Koorschool

RIJSSEN – Het Vocaal Ensemble Rijssen van Jan-Geert Heuvelman is er opnieuw in geslaagd een verrassend Festival of Lessons ands Carols neer te zetten.

Zaterdagavond genoot een groot publiek in de Schildkerk van mooie kerstliederen, plechtige Schriftlezingen, een geweldig begeleidende stadsorganist Dick Sanderman, orkest Camarata die Musica dat naadloos omsloot en het eerste optreden van de jongens en meisjes van de Koorschool Rijssen. Bij Festival of Lessons and Carols bestaat de neiging om je in te stellen op grotendeels bekende liederen en muziek, toch slaagt Heuvelman er steeds weer in zijn gehoor te verrassen met nieuwe elementen of gedurfde vertolkingen van bekende stukken.

Als de lampen uitgaan in de Schildkerk en de vocalisten al zingend hun plaats innemen, verspreidt de passende sfeer zich direct door de ruimte. Een melodieus Engels lezende Dean Kees Jansen neemt je gelijk mee naar de juist golflengte om deze kerstmuziek te kunnen ondergaan. Het VER lijkt ieder jaar aan kwaliteit en kracht te groeien. De carol Es ist ein Ros entsprungen werd uiterst ingetogen en zeer gevoelvol vertolkt. Dit kreeg nog een extra dimensie doordat een deel van het koor zong vanuit een andere hoek in de kerk, wat een bijzonder effect gaf.

Sheperds pipe carol werd vol vrolijkheid gebracht door zangers en instrumentalisten. Ook de French Carol Noe! Noe! klonk energiek en uitnodigend. Samenzang en beurtzang werden door koor, mannen en vrouwen luisteraars soepel opgepakt. Een goede zet om het programma voorafgaand aan het concert nog even door te nemen, ook al bleef de gemeente zitten bij het openingsgebed. Bij het slot deed iedereen wat van hem en haar verwacht werd. Dick Sanderman besloot met een indrukwekkende vertolking van In dulci jubilo van Bach.