Afbeelding
Foto:

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer op oorlogspad

HOGE HEXEL – Annie Schreijer-Pierik (64) is opnieuw kandidaat voor de Europese Verkiezingen van volgend jaar. Zij maakte haar kandidatuur zaterdagmiddag bekend op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Twentse jagers bij Tolplas Horeca op het Hoge Hexel.

Het Twentse stemmenkanon wordt opnieuw lijstduwer van de CDA-lijst, maar ze toonde zich net zo strijdvaardig als in 2014 toen zij met ruim 113.000 voorkeurstemmen een Europarlementszetel veroverd. "Ik ben bijzonder blij met een plaats op de lijst en we gaan er hard tegenaan om mijn plaats in het Europees parlement te behouden."

Opgelost
Na de negatieve publiciteit in de zomer van vorig jaar, was een plek op de CDA-Eurolijst niet zeker. Schreijer vond het niet nodig openheid van zaken te geven over haar onkostenvergoeding, omdat andere parlementariërs dat ook niet zouden doen. Ze zegt zich de aanvallen op haar integriteit zeer persoonlijk te hebben aangetrokken, maar inmiddels heeft ze toch openheid van zaken gegeven en lijkt de kwestie naar ieders tevredenheid te zijn opgelost.

Europese aanpak
Schreijer was bij de Twentse jagers zaterdagmiddag volledig in haar element. Zij wees op het grote belang van goede Europese regelgeving voor de jagers. "Als er te veel ganzen komen, komt de veiligheid in gevaar. Als dat zo is, moeten de jagers hun gang kunnen gaan. Dat geldt misschien straks ook wel voor aalscholvers, oprukkende wolven en wolfachtigen. Als je niet op een goede manier beheert, wordt het een puinhoop," aldus Schreijer.

Cultuurgoed
Schreijer kreeg verder de handen op elkaar met duidelijke uitspraken over de jagers die niet in de problemen moeten komen met hun geweren door de aangescherpte regelgeving om terrorisme te bestrijden. "Maak er geen grote bureaucratie van, geef de boeren en de natuur de ruimte en laat de jagers beheren. Jacht is niet crimineel, het is cultuurgoed en hoort bij het gebied waarin het wordt uitgeoefend."

Schreijer was van 1991 tot 1995 gemeenteraadslid in Ambt Delden voor het CDA. Voor deze partij zat ze in de Overijsselse Provinciale Staten van 1995 tot 1998. Daarna zat ze van 1998 tot 2010 in de Tweede Kamer en sinds 2014 maakt ze deel uit van het Europese parlement.