Afbeelding
Foto:

Jagers moeten de basis worden van de nieuwe natuurbescherming

HOGE HEXEL – De Nederlandse weidelijke jacht moet de basis worden van de nieuwe natuurbescherming.

Dat zei directeur Laurens Hoedemaker van Nederlandse Jagersvereniging zaterdagmiddag bij Tolplas Horeca op het Hoge Hexel. Hoedemaker (rechts op de foto) voerde het woord op nieuwjaarsreceptie van de Twentse Jagers. Voorzitter Jan Flim (midden) kon ruim 200 jagers, bestuurders en politici verwelkomen.

Hoedemaker zei kansen te zien om bij het het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en CU een beter natuurbeheer te ontwikkelen. Volgens Hoedemaker moet bestaande wetgeving dringend gerepareerd worden. "De geluiddemper op jachtvuurwapens moet gelegaliseerd worden. Verder zou een meerjarige jachtakte een uitkomst zijn. Als je dan alle zaken digitaal koppelt, kun je straks met één document toe dat meteen je wapenvergunning is en je jachtakte die ook internationaal geldig zijn."

Hoedemaker stelde vast dat aan de jagers steeds hogere eisen gesteld worden. Hij drong er echter op aan om geen afwachtende houding aan te nemen, maar zelf ook beleidsstappen te maken. "Wees daarvoor ook actief op alle bestuurslagen die daarover gaan. Wij willen dat de weidelijke jacht, waarbij het afgeschoten wild niet lijdt, de basis wordt voor de natuurbescherming. Het moet allemaal eenvoudiger en dat kan ook. Het draagvlak voor de jacht in Nederland is veel breder dan de tegenstanders ons altijd willen doen geloven."

Volgens Hoedemaker is een meerderheid van het publiek voorstander van uitbreiding van bevoegdheden voor de jagers. "De Nederlandse wildlijst telt 48 soorten, dus moeten we daar ook goed voor zorgen. Kwetsbare soorten beschermen en waar de aantallen uit de hand lopen moet er op eenvoudige wijze afschot kunnen plaatsvinden. Dat moet landelijk geregeld worden. Daar kunnen we goede afspraken over maken met alle betrokkenen."

Ook CDA-Europarlementariër Annie (links op de foto) onderstreepte het belang van praktische regelgeving voor de Nederlandse jagers. Met praktijkvoorbeelden uit Brussel toonde zij aan dat de Nederlandse jagersbelangen niet op zichzelf staan maar ook in Europees verband op een goede manier geregeld moeten worden.