Afbeelding
Foto:

Diefstal regenpijpen Rijssens Museum

RIJSSEN – Rond jaarwisseling zijn koperen regenwaterafvoeren van het Tweede Bouwhuis van het Rijssens Museum gestolen.

De regenwaterafvoerpijpen zitten tamelijk uit het zicht aan de tuinkant van het Tweede Bouwhuis waarin het brandweermuseum is gehuisvest. Wanneer de afvoeren zijn ontvreemd is niet goed meer na te gaan. In elk geval was de diefstal al gepleegd voordat de gemeente de kasteeltuin had afgesloten door het ophalen van de ophaalbrug.

Openbaar
De tuin van het kasteel is openbaar terrein en is onder normale omstandigheden 24 uur per dag toegankelijk. Om vuurwerkschade en vandalisme te voorkomen, wordt de kasteeltuin tijdens de jaarwisseling wél afgesloten.

Vochtschade
Dat de afvoeren waren verdwenen werd ontdekt door een van de vrijwilligers die voor de jaarwisseling door de kasteeltuin kwam aanfietsen en grote vochtplekken op buitengevel ontdekte. Bij nadere inspectie bleken de koperen afvoerpijpen, die overigens niet als zodanig herkenbaar zijn, te zijn verdwenen. Op de foto bekijkt conservator Jan van de Maat de schade.

Noodvoorziening
Om te voorkomen dat er vochtschade ontstaat heeft installateur Ernst Flim inmiddels een noodvoorziening getroffen door het aanbrengen van plastic afvoeren. Koperen materialen worden nogal eens gestolen omdat het metaal een goede prijs opbrengt. Van de Maat schat echter dat de opbrengst van het materiaal tussen de 40 en 50 euro zal zijn. "Je zou zeggen: ga je nu voor zo'n bedrag middenin de nacht allerlei capriolen uithalen om die afvoeren te stelen."

Schadepost
Het vervangen van de afvoeren zal een flinke schadepost zijn. Ook over het voorkomen van dit soort diefstallen moet nagedacht worden. De buitengevel van dit gedeelte van het Rijssens Museum is 's avonds en 's nachts onverlicht. De kasteeltuin is tijdens de openingsuren van het museum ook vanaf de binnenplaats toegankelijk. Na sluitingstijd wordt het hek gesloten, terwijl de tuin buiten het kasteelcomplex onder normale omstandigheden open blijft.