Afbeelding
Foto:

Rijssense helpt misbruikte kinderen in Zuid-Afrika

RIJSSEN – Willemien Schapink uit Rijssen is net weer terug uit Zuid Afrika waar ze kansarme kinderen en jonge veelal misbruikte kinderen helpt via de door haar zelf opgerichte stichting Sing4Africa.

Via een bejaardenopvang nabij Port Elisabeth in Zuid-Afrika kwam ze in contact met een opvanghuis voor misbruikte meisjes. Hier wonen meisjes die op jonge leeftijd seksueel, lichamelijk of geestelijk zijn misbruikt. Als gevolg hiervan leven deze meisjes met een enorme schaamte en angst voor represailles van de dader.

Veel misbruik
Willemien kent inmiddels de verhalen en de mensen. Ze vertelt over een moeder wiens kinderen niet alleen thuis konden zijn met hun vader en opa, uit angst voor misbruik. Veel verkrachtingen vinden plaats onder invloed van drank en drugs. Veel meisjes kampen met een laag zelfbeeld. "Deze mensen kennen geen echte liefde zoals wij die kennen. Liefde is voor hen een klein beetje aandacht dat ze soms krijgen van iemand die juist de verkeerde bedoelingen heeft."

Community center
In 2016 is de stichting Sing4Africa ontstaan. De stichting heeft als doel om deze meisjes te helpen een betere toekomst op te bouwen. De stichting bestaat uit drie bestuursleden: Ada Sans, Willemien Schapink en de in Zuid-Afrika woonachtige Nicolette Emmens. Ze worden bijgestaan door vrijwilligers uit Nederland en Zuid-Afrika. In 2016 reisden Ada en Willemien naar Zuid Afrika voor het stichten van een community center. Er werd een computercentrum ingericht, een auto aangekocht en veel fysieke arbeid verzet. Ada voorzag de muur van het center van een prachtige muurschildering. Het toezicht op deze dagelijkse gang van zaken rust bij een Nederlandse dame die in Port Elisabeth woont.

Donaties
In het community center wordt een plek gecreëerd waar meisjes zich veilig en welkom voelen. Ze krijgen voorlichting over wat wel en niet normaal is in het leven en kunnen zich ontwikkelen door bijvoorbeeld computerlessen. Moeder en kind hebben er een veilige plek en krijgen een zinvolle dagbesteding aangeboden. Dit biedt toekomstperspectief. De stichting heeft tot op heden alles nog kunnen financieren met de hulp van donateurs, vrienden, kennissen en zakenlieden, waarvoor de stichting zeer erkentelijk is. Ook wordt er wijn en in Zuid-Afrika gemaakte tassen verkocht. Helpt u ook mee aan het bouwen van een toekomst voor deze meisjes? Dit kan met een eenmalige of structurele donatie op rekeningnummer NL98RABO0314667067 ten name van Sing4Africa te Rijssen. Uw bijdrage wordt volledig gebruikt voor het community center! Voor inlichtingen en bestellingen kunt u mailen naar: schapink@hotmail.com.Like en volg de Facebookpagina van Sing4Africa voor de nieuwste ontwikkelingen!

Dick Tukkers