Afbeelding
Foto:

Taal leren leren

Of je nu feeling hebt met een taal of niet, je zult op het VO wel voldoendes moeten scoren om over te kunnen gaan. Er zijn verschillende manieren om de woordjes van een vreemde taal te leren, bijvoorbeeld het al oude bekende stampwerk of meer van deze tijd; Memrise.

Laten we even duidelijk zijn, als een kind 7 uur in totaal leert voor een PW vreemde taal en haalt een onvoldoende dan leert het kind niet goed, of het nu met stampwerk is of met Memrise of andere soort gelijke hulpmiddelen het is zonde van de tijd. De leerstrategie is dan gewoon niet goed en zolang je die niet aanpast zal het nooit voldoende worden.

Wat dan wel? Een zeer goede methode die voor meer dan 80 % van de leerlingen voldoet is, de woordjes opschrijven. Door te schrijven herkennen je hersenen ook eerder het woordje terug op het moment dat je het in de toets moet opschrijven. Door een stapel memo blaadjes te vullen met op elk memo blaadje het vreemde woord in het midden en rechts onder het Nederlandse woord krijg je een pakje van ongeveer 1 Ć” 2 cm. (Het opschrijven is ook al een leerproces). Als je rustig de woordjes leest 1 voor 1 en daar waar kan ook hardop (uitspraak en auditieve ontvangst) en je herhaalt dat meerdere malen voor je toets week dan zal het cijfer hoger worden, tenzij je teveel achterstand hebt opgelopen, dan heb je andere hulp nodig. Als je ook nog 2 tot 3 keer door iemand overhoort kan worden zou geweldig zijn. Woordjes die je al goed kent kun je eventueel in een ander pakketje doen.
Want woordjes leren die je al kent is zonde van de tijd. Natuurlijk kun je nog veel meer doen met je pakketje woordjes helaas kunnen we daar nu niet verder op ingaan en vergeet zeker niet de grammatica te leren!

Huiswerkbegeleiding Nijverdal helpt je leerstrategieƫn ontdekken op elk vakgebied. Vanaf januari bieden wij ook Duits en Engels aan op maandagavond voor 18 jaar en ouder. Op maandagavonden hebben we ook wiskunde avonden kijk op de site voor meer informatie. www.huiswerkbegeleidingnijverdal.nl