Afbeelding
Foto:

Jubileum voor echtpaar Isik-Bozkurt

RIJSSEN- Het is vandaag feest in huize Isik aan het Muderslag 21 in Rijssen. Te midden van hun elf kinderen, 46 kleinkinderen en 18 achterkleinkinderen vieren de heer Denho Isik en Fehima Isik-Bozkurt hun 65 jarig huwelkisjubileum.

De echtelieden bidden twee maal per dag na het eten voor de regering , die hen ook op deze feestdag weer heeft behoed voor ongelukken. Het echtpaar is respectievelijk in de jaren 1934 en 1936 geboren in het Zuid-Oost Turkse plaatsje Bote (dit betekend huizen) en zij verhuisden naar het dorp Midyat, waar ze elkaar ontmoeten was Denho Isik 18 jaar en Fehima Boskurt 16 jaar. Zo als gebruikelijk in Turkije gingen de ouders van de heer Isik samen met de bruidegom naar de ouders van zijn toekomstige echtgenote, om de hand van hun dochter te vragen. Na deze gegeven toestemming ging men met elkaar verkeren. Na een jaar vond de huwelijksvoltrekking plaats.

De bruidegom runde in zijn woonplaats een pottenbakkerij , waar hij allerlei potten maakte voor het bewaren van etenswaren en watervaten. Hij verkocht zijn potten in de 554 dorpjes, die de provincie waar het echtpaar woonde, rijk was, zodat hij een goed bestaan kon opbouwen voor zijn gezin. Daarnaast verbouwde hij alle soorten groenten voor zijn gezin. Maar omdat de familie Isik de Christelijke godsdienst aanhing, werden ze vervolgd door de moslims ter plaatse. Dit deed de heer Isik besluiten om in het jaar 1978, naar Nederland te vluchten, temeer omdat vele Christen in het verleden door de moslims waren uitgeroeid In het jaar 1980 vond de gezinshereniging plaats tussen de heer Isik en zijn gezin. De heer Isik kwam in eerste instantie terecht bij het asielzoekerscentrum in Nunspeet en bleef daar wonen tot de gezinsherinnering , toen kwam het gezin te wonen op het huidige adres aan het Mulderslag. In Rijssen werkte de heer Isik zeven jaar bij de plantsoendienst voordat hij met pensioen ging. Nadien tuinierde hij samen met zijn vrouw op een volkstuin aan de Spoorslag. Mevrouw Isik bakte jaren lang haar eigen gevlochten broodjes , lekkere snacks en ze kookt graag maaltijden. Van de overtocht vanuit Turkije naar Rijssen vonden de echtelieden de taalbarrière het moeilijkst, temeer dat het hun ontbrak aan goed onderwijs. Het echtpaar heeft veel steun gehad aan de zes echtparen van de zes Christelijk Turkse gezinnen die Rijssen bij hun komst rijk was. Het echtpaar heeft het hier buiten de taalbarrière erg naar hun zin in Rijssen en zijn God zeer dankbaar dat zij zoveel zegeningen mochten ontvangen en dat ze samen deze hoogtijdag met hun hele nageslacht in gezondheid mogen beleven. Van de elf ontvangen kinderen , wonen er acht in Rijssen, de oudste zoon in Zweden en twee dochters respectievelijk in Enschede en in het Duitse Gronau. Op deze voor het echtpaar heugelijk dag , zal burgemeester Arco Hofland het jubilerende echtpaar bezoeken om de felicitaties over te brengen namens de gemeente Rijssen- Holten.

Dick Tukkers