Afbeelding
Foto:

Europa en Twente samen voor het Twents

BECKUM – Europa en Twente slaan de handen ineen voor het behoud van het Twents.

Donderdag 15 februari is een groot symposium in het Wapen van Beckum onder het motto "Woar woch wiej nog op?" Het symposium begint om 19.30 uur en is een initiatief van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde die de dreigende ondergang van het Twents een halt toe wil roepen.

Prominenten
Om die reden heeft Schreijer gezocht naar een plek in Twente waar een aantal Twentse prominenten hun zegje zullen doen. Aan het woord komen onder andere de Bornse burgemeester Rob Welten die ook Euregiovoorzitter is, de Overijsselse cultuurgedeputeerde Hester Maij en cabaretier Herman Finkers.

Forum
Na de pauze zal een forum worden gevormd. Daarin nemen onder andere zitting oud-streektaalconsulent Bert Groothengel, oud-presentatrice Thea Kroese, voorzitter Joop Weber van 'n Kreenk vuur de Twentse Sproak (KTS) en ook de sprekers van voor de pauze. Voor de muzikale omlijsting zorgt de streektaalgroep Algerak. Iedereen die het behoud van Twents belangrijk vindt is van harte welkom.

Twente Akademie
Het symposium komt op een uiterst belangrijk moment. Kort voor de jaarwisseling werd duidelijk ook de politieke partijen zich het lot van het Twents aantrekken. De Zwolse politieke partijen maakten namelijk geld vrij voor de oprichting van een nieuwe Twente Akademie. Daarmee ging een vurige wens in vervulling van de Twentse streektaalbeweging die al jaren ijvert voor de versterking van de positie van het Twents in de samenleving.

Centraal
De afgelopen jaren vonden initiatieven en ideeën vanuit de Twentse streektaalbeweging nauwelijks weerklank bij de officiële instanties. Ook in museum TwentseWelle in Enschede waar de Taalkamer is gevestigd, dreigde het Twents steeds meer een ondergeschikte rol te spelen. De komst van de nieuwe Twente Akademie lijkt dat tij te keren.