Afbeelding
Foto:

Muziekvereniging
Wilhelmina op de schop

RIJSSEN - De op één na oudste vereniging van Rijssen gaat haar archief vanaf de oprichtingsdatum in het jaar 1898 tot heden ordenen en beter toegankelijk maken. Deze enorme klus zal worden geklaard door de huidige archivaris van Wilhelmina Wim Kreijkes met medewerking van het Wilhelmina-lid Ilse Voortman.

Rijk archief
De muziekvereniging heeft een rijk archief zowel op papier als digitaal. De foto's die de laatste jaren gemaakt zijn en op CD staan, komen keurig gerangschikt, evenals de beelden op Dvd's, in hiervoor geschikte aluminium koffers. De bedoeling is alle materiaal, ook papier, te zijner tijd gedigitaliseerd wordt en alles 'in de cloud' zal worden gezet. Ondanks dat sommige leden van de vereniging weinig interesse heeft in het verleden van hun vereniging weet men zeker dat dit zal toenemen naar gelang men ouder wordt is de ervaring. Dit blijkt wel uit de navolgende voorbeelden: Met name Harry Nijkamp, op dit moment beroepstrompettist en bandleider, was erg enthousiast over de kopieën van de beelden op CD en DVD van concerten uit de tijd waarin hij meespeelde in het orkest van Wilhelmina. Ook Erik Rozendom, ook beroepsmuzikant geworden, was blij met de veertien kopieën van Dvd's met concerten waarin hij meespeelde in zijn Wilhelmina-tijd. Erik is op dit moment beroepsdirigent en maakt als hoornist deel uit van het orkest bij de musical 'Soldaat van Oranje'. Toen een lid van de drumfanfare van Wilhelmina op jeugdige leeftijd overleed vroeg de familie om beelden en foto's van hun zoon. Aan dit verzoek werd natuurlijk voldaan.

Vijf dirigenten
Archivaris Wim Kreijkes is sinds 1965 lid van Wilhelmina en heeft de 'Ter Horst&Co periode' dan ook bewust meegemaakt. In totaal heb ik onder vijf dirigenten gespeeld. Zoals u misschien weet was Wilhelmina vroeger een bedrijfskorps van ter Horst. In de zeventiger jaren kwam Wilhelmina op eigen benen te staan zoals dat heet. Natuurlijk verhuisde het verenigingsarchief mee naar het Wilhelmina-onderkomen. Veel dank is verschuldigd aan het Wilhelmina-lid Gerrit Jan Kastenberg. Hij hield destijds alles bij wat over Wilhelmina ging: Krantenknipsels, programma's van concerten, enz. Alles werd keurig voorzien van een datum en opgeborgen in ordners. Door tijdgebrek is de laatste jaren te weinig met het archief gedaan qua opslag. Wel werden Persberichten, raambiljetten en dat soort attributen verzameld, maar nu zal alles gecatalogiseerd worden, dit zal een hele klus worden, maar het zal dankbaar werk zijn.

Oproep
Zoals gezegd als de klus geklaard is zal alles toegankelijk zijn voor de liefhebbers.
Een oproep aan oud-leden/en/of familie: Mocht u nog materiaal zoals bijvoorbeeld foto's bezitten van Wilhelmina, laat het dan even weten. Desgewenst wordt het materiaal na het inscannen weer teruggegeven. Graag een bericht aan wimkreijkes@planet.nl of tel (0548)514844.

Dick Tukkers