Afbeelding
Foto:

Bestemmingsplannen hopeloos verouderd

DEURNINGEN – Bestemmingsplannen zijn hopeloos ouderwets gereedschap dat niet meer past bij moderne agrarische ondernemers.

Dat zei Dennis Rerink (uiterst links) donderdagavond in op Landgoed Kaamps in Deurningen. Rerink runt samen met zijn vrouw Annette van Gaalen Erfgoed Bossem in Lattrop. Bossem komt voort uit het agrarische bedrijf van Rerinks ouders, maar intussen is Bossem een onderneming geworden waar je kunt overnachten, kamperen, eten en vergaderen. En dat allemaal met behoud van het aanzien van het typisch Twentse erf.

Rerink vormde een forum samen met plattelandsprofessor Gert-Jan Hospers, LTO-bestuurder Nicole Scholten Linde en Twentse Ervenbestuurslid Philip Heitkamp. Onder leiding van Twentse Ervenvoorzitter, burgemeester Henk Robben van Wierden (uiterst rechts), werd heftig gediscussieerd met de volle zaal over de problemen van plattelandsbewoners met de overheid als ze hun bedrijfsvoering willen aanpassen aan de nieuwe tijdsomstandigheden.

Volgens Rerink ontstaan de problemen vaak doordat ambtenaren de regels van bestemmingsplannen moeten toepassen. "Maar de bestemmingsplannen zijn hopeloos verouderde vehikels. De agrarische bedrijfstak is de laatste jaren sterk veranderd, maar het beleid is een gereedschapskist die daar niet meer bij past en dan beginnen de problemen."

Daarnaast zijn overheden bang om te worden beschuldigd van ongelijke behandeling van de burgers. "Daardoor worden de regels overal in het buitengebied op dezelfde manier toegepast, terwijl geen één erf in Twente hetzelfde is. Maatwerk is bikkelhard nodig, maar daar is iedere gemeente nog lang niet aan toe, met alle nare gevolgen van dien."

Hoogleraar Hospers (tweede van links) zei dat bestemmingsplannen veel meer instemmingsplannen moeten zijn. "Nu wordt bijna nog altijd gekeken naar de zaken die verboden zijn, maar je moet kijken naar wat mogelijk is." Burgemeester Robben zegde toe dat Twentse Erven hierover in gesprek gaat met de wethouders als de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn.