Afbeelding
Foto:

Informatieavond stamboomonderzoek en cursus genealogie in Rijssens Museum

RIJSSEN – Iedereen die meer wil weten over stamboomonderzoek is welkom op donderdagavond 8 februari om 19.30 uur in 'n Koffiehook van het Rijssens Museum.

De informatieavond is bedoeld voor mensen die nog willen starten met stamboomonderzoek. Maar ook ervaren stamboomonderzoekers (m/v) zijn van harte welkom. "Op die manier kan er nuttige informatie worden uitgewisseld," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. De entree is gratis, alleen voor de koffie wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Jongeren
Ook jongeren zijn van harte welkom. De genealogiespecialisten van de Werkgroep Heemkunde zijn aanwezig om alle mogelijke vragen te beantwoorden. Werkgroeplid Albert Last geeft op het grote scherm een overzichtelijke presentatie over stamboomonderzoek. Bij voldoende belangstelling wordt een genealogiecursus van vijf avonden aangeboden.

Succeservaring
De vader van Albert Last maakte ooit een begin met het onderzoeken van zijn familiestamboom en later nam zoom Albert dat van hem over. "Beginnende genealogen komen heel wat hobbels en problemen tegen," zegt Last. "Ik ben ook door schade en schande wijs geworden. Maar dat is ook bijzonder leerzaam en die pech- en succeservaringen wil ik de mensen graag doorgeven."

Ontmoedigd
Vaak raken beginnende stamboomonderzoekers ontmoedigd en stoppen ze ermee. "En dat is heel erg jammer," zegt Last, "want naast allerlei gegevens over je eigen familie, kom je ook een veelheid aan informatie te weten over de tijd en de omstandigheden waarin de mensen vroeger leefden. De eventuele cursus bestaat niet alleen uit het aanhoren van theorie, maar het wordt ook toegepast door aan de slag te gaan: wat is er te vinden, waar en hoe moet je zoeken."

Cursus
Doordat steeds grotere hoeveelheden informatie digitaal te benaderen zijn, zit de belangstelling voor genealogie in de lift. "Wilde je archieven raadplegen, dan moest je daarvoor naar het archief in Zwolle of elders. Dat is tegenwoordig een stuk gemakkelijker en daarover gaat de informatieavond en de eventuele cursus die we gaan houden," aldus Dannenberg.