Afbeelding
Foto:

Sterrencollege Maya kalender

HELLENDOORN - De Maya kalender is zelfs nu in 2018 voor veel mensen een bron van inspiratie en hoop. Paul van den Akker van de Universiteit Leiden komt Donderdag 8 februari in een zeer boeiend sterrencollege uitleggen hoe dat komt.

Het fenomeen 'einde-van-de-wereld' in 2012, heeft het bestaan van de Maya kalender wereldwijd op de kaart gezet. Maar dat deze kalender nu nog steeds - dus al meer dan 3000 jaar - een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven van inheemse bevolkingsgroepen in Mexico en Guatemala is bij de meeste mensen niet bekend. Uit archeologische en historische bronnen blijkt echter dat de kennis die Maya priesters vandaag de dag bezitten gebaseerd is op eeuwenoude tradities die veelal hun oorsprong vinden in de periode van vóór de Spaanse verovering. In dit boeiende sterrencollege zal van den Akker aan de hand van recent archeologisch en antropologisch onderzoek, ingaan op de verschillende cycli die van belang zijn om het karakter van de tijd te begrijpen. Paul van den Akker is archeoloog en antropoloog, gespecialiseerd in de culturen van Meso-Amerika.

Tijd en locatie
Het college zal in de Sterrenwacht van Hellendoorn, Grotestraat 281 op donderdag 8 februari om 20.00 uur worden gegeven. Entree: € 8 voor volwassenen € 4 voor kinderen 6 t/m 13 jaar. Donateurs gratis.