Afbeelding
Foto:

Her-ingebruikname orgel de Tabernakel

RIJSSEN - Op zaterdag 17 februari wordt in de Tabernakel (Gereformeerde meerde Gemeente West ) in Rijssen, ter gelegenheid van de her-ingebruikname van het uitgebreide orgel, een orgel en psalmzangavond gehouden met koor en samenzang. Aanvang 19.00 uur.

Tijdens de samenzang zullen er enkele psalmen met bovenstem gezongen worden. Het bestaande orgel is gewijzigd en uitgebreid door orgelmakerij Boogaard uit Rijssen met assistentie van enkele vrijwilligers . Aan het hoofd en nevenwerk van het orgel zijn enige registers toegevoegd. Tevens zijn de windladen verplaatst, is de opstelling van het pijpwerk verbeterd en is de speeltafel vernieuwd met de bijbehorende speelmechanieken. Door het plaatsen van een eigen magazijnbalg per werk is de windvoorziening meer ademend geworden. Enkele stemmen zoals een Vos Humana ''6 en twee tongwerken (Bazuin 16" en Trompet 8" zijn gepland voor de komende jaren. Op het hoofdwerk zijn er twee stemmen bijgekomen en is op het pedaal is de Octaaf 4' ingewisseld voor een Roerquint 12', dit register laat in combinatie met de nieuwe Subbas 16' een akoestische 32' klinken . Dit zal de gemeentezang zeer ten goed komen De toonhoogte is al aangepast naar 440 Hz, en het orgel opnieuw geïntoneerd.

Noordermannenkoor
Aan deze koorzang wordt medewerking verleend door het Noordermannenkoor onder leiding van Edwin Velvis met Bert Roest aan het orgel. Eigen organisten zullen enkele orgelbewerking ten gehore brengen en hiermee het orgel presenteren. De opening en sluiting is in handen van de voorganger van de Tabernakel Dominee J. van Laar. De toegang is gratis, wel wordt er een collecte gehouden ten bate van de uitbreiding van het orgel. Iedereen is van harte welkom in de Tabernakel Veeneslagen 107 in Rijssen.

Dick Tukkers