Afbeelding
Foto:

Stichting ROEC
bestaat 37 jaar

RIJSSEN - Stichting Rijssense Oost Europa Commissie (ROEC) bestaat deze maand 37 jaar. De oudste kringloopwinkel van Rijssen zet zich al die jaren in voor mensen in Oost Europa.

Tijdens de crisis in Polen in 1980 zijn ze begonnen en ze zetten ons nog steeds in voor Oost Europa, aldus mijn woordvoerder. De ROEC transporteert ieder jaar ongeveer 500 kubieke meter aan goederen voor Oost Europa, mogelijk gemaakt door de goede samenwerking met de plaatselijke transportbedrijven, zij leveren de vrachtauto's die dan door vakbekwame vrijwilligers bestuurd worden. De ROEC is al die jaren al actief in de landen Slowakije, Hongarije, Roemenië en Oekraïne.

Hulp nodig
De goederen die vanuit Rijssen worden aangeleverd worden zijn ten bate van deze kansarme mensen, in landen waar de werkloosheid hoog en de lonen zeer laag. De aangeleverde goederen bestaan in hoofdzaak uit kleding, huishoudelijke artikelen en dekens. Maar ook was er een bijzondere levering vanuit Rijssen van kerkbanken goed voor 300 zitplaatsen voor de kerk in de Roemeense plaats Flortesti en afkomstig uit het Kerkelijk Centrum Sion waar deze banken overcompleet waren, in verband met de renovatie van het Kerkelijk Centrum.

Projecten
Voor alle leveringen van goederen heeft vooraf overleg plaats met de plaatselijke contactpersoon. Veelal worden de aangeleverde goederen te koop aangeboden op de kerkpleinmarkten en wordt de opbrengst aangewend voor projecten, zoals de renovatie van een kerkgebouw, jeugdwerk en dergelijk, maar steeds in overleg met de plaatselijke contactpersoon. Zo ook in de Slowaakse plaats Velke Kapusany aan de grens met Oekraïne waar zeer veel arme mensen wonen.

Kerstpakketten
Aan het einde van het jaar brachten de vrijwilligers van de ROEC 11.000 kerstpakketten naar 30 adressen in de verschillende landen. Deze kerstpakketten voor kinderen worden samengesteld door de ROEC en in samenwerking met het DAC De Punt uit Rijssen. De kerstpakketten worden betaald uit de opbrengst van de goederen die in het depot aan de Bleekstraat verkocht worden (omzet van gemiddeld 25.000 euro per jaar). Tijdens deze uitdeling worden tevens alle contactpersonen bezocht om te informeren wat hun wensen zijn voor het komende jaar. Al 37 jaar zet de ROEC zich met vele vrijwilligers in voor niet eens zo verre naaste in Oost Europa.

- Dick Tukkers