Afbeelding
Foto:

Rijssen zegt vertrouwen op in Twente

RIJSSEN – Het overgrote deel van de gemeenteraad heeft geen vertrouwen meer in de Regio Twente. Dat werd maandagavond pijnlijk duidelijk in de commissievergadering algemeen bestuurlijke zaken en middelen (ABZM).

Het grote pijnpunt is dat tegen eerder gemaakte afspraken in het Algemeen Bestuur van de Regio Twente besluiten wil gaan nemen op basis van meerderheid van stemmen. Dat betekent dat beslissingen voor alle Twentse gemeenten straks in Enschede worden genomen en dat de gemeenteraden niet meer beslissen over geld dat zij vrijmaken voor bijvoorbeeld een investeringsprogramma als de Agenda van Twente.

De gemeente wordt gevraagd € 7,50 euro per inwoner in te leggen voor uitvoering van de Agenda van Twente. SGP-fractievoorzitter André Scheppink zei dat veel te geld vinden. "Daar blijft overigens nu al 30 procent van aan de strijkstok hangen." Met het oog op het opheffen van de beslissingsbevoegdheid van de gemeenten, zei Scheppink daar geen goed gevoel bij te hebben. Hij sprak van een gedeukt vertrouwen.

CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff liet weten hetzelfde onbestemde gevoel te hebben. "Wij willen zelf de vinger aan de pols houden, want wij vrezen dat dit op deze manier nooit meer goed komt." CDA-fractieleider Isa Kahraman (foto) zei dat het vertrouwen in de regio compleet weg was. VVD Lokaal-fractieleider Frans Noordam stelde voor de stekker er maar gelijk uit te trekken. "Dit dossier sleept al zo lang en we bouwen niet aan luchtkastelen."

De politieke partijen zijn niet gerust op de nieuwe werkwijze die de Regio Twente voorstelt. De vrees bestaat dat de bijdrage voor de Agenda van Twente op korte termijn niet toereikend zal blijken en dat bij meerderheid van stemmen dan beslist gaat worden dat er niet € 7,50 maar € 12,50 betaald moet worden aan Twente voor investeringen die geen direct verband hebben met de betalende gemeenten.

Burgemeester Arco Hofland bevestigde dat het vertrouwen in Twente flinke averij had opgelopen, maar hij wilde de komende tijd toch pogingen ondernemen om het tij te keren. "Ik zie een kans dat het toch nog goed komt, anders moet je er niet aan beginnen."

Afbeelding