Afbeelding
Foto:

Historie Muziekvereniging Wilhelmina van 1898 tot 1947

RIJSSEN - Nadat de directeuren van het plaatselijke jutefabriek een optreden van een muziekcorps hadden gezien in Almelo besloten ze om ook in Rijssen iets in deze vorm op te zetten.

Rijssen bezat zelf geen muziekvereniging en dus besloten de heren onder aanvoering van de grote stimulator en mededirecteur Van Heel, een echte cultuurminnaar, tot de oprichting van een eigen muziekcorps. Dit vond plaats op 17 november 1898. Als naam werd gekozen de naam van de jonge Nederlandse prinses Wilhelmina. De eerste dirigent die werd aangesteld was Ad Braune uit Almelo en op de eerste repetitie waren 25 leden aanwezig.

Contributie 5 cent
Alle leden waren werknemers van Ter Horst & Co. In het jaar 1900 werd er een reglement opgesteld en hierin stond dat je minimaal 19 jaar moest zijn om mee te mogen doen. Werknemers van Ter Horst & Co moesten minimaal zes jaar lid worden van de muziekvereniging. Deze regel verviel alleen bij ontslag of wangedrag. Bedankte je om andere reden, dan moest je zes jaar lang contributie betalen a 5 cent per week.
Failliet
In de jaren 1905 -1906 werd Wilhelmina slachtoffer van de toen heersende stakingen. De Muziekvereniging ging failliet, maar werd in het jaar 1908 opnieuw opgericht. In het jaar 1914 werd Wilhelmina lid van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen. Omdat de Rijssenaren in de Tweede Wereldoorlog weigerden zich aan te sluiten bij de door de Duitsers opgerichte Kultuurkamer, werd Wilhelmina tijdelijk opgeheven. De instrumenten werden verstopt in een ruimte boven het kantoor aan de Wierdensestraat. Helaas gingen in het jaar 1944 toch alle muziekinstrumenten verloren, toen er een bom op het kantoor van de firma Ter Horst viel. De heroprichting van Wilhelmina vond plaats in het jaar 1947. Er werd geoefend met geleend materiaal. De firma Ter Horst zorgde echter voor nieuwe instrumenten en voor nieuwe uniformen. Wel moesten de leden zelf zorgen voor textielpunten, waarmee goederen konden worden gekocht in reguliere winkels. De leden gingen huis aan huis in Rijssen op pad om te vragen om deze textielpunten. De meeste Rijssenaren lieten blijken dat ze Wilhelmina een goed hart toedroegen, want de uniformen kwamen er.
Wordt vervolgd.
Dick Tukkers