Conferentie Twents

BECKUM - Onder het motto "Woar woch wiej nog op?" wordt in het Wapen van Beckum donderdagavond 15 februari vanaf 19.30 uur een conferentie gehouden over het Twents en de nieuw te starten Twente Akademie.

De conferentie is een initiatief van CDA-Europarlementariƫr Annie Schreijer-Pierik, 'n Kreenk vuur de Twentse Sproak (KTS) en de Stichting Twentaal. De toegang is vrij, maar het is wel verstandig om op tijd te komen.

Prominenten
In Beckum zullen verschillende prominenten het woord voeren zoals Herman Finkers, de Bornse burgemeester Rob Welten, de Overijsselse cultuurgedeputeerde Hester Maij, RTV-Oostdirecteur Marcel Oude Wesselink, ds. Klaas van de Kamp bekend van de RTV Oost Kerstnachtdiensten en Annie Schreijer zelf.

Discussie
Aan de forumdiscussie zullen ook KTS-voorzitter Joop Weber deelnemen, SONT-voorzitter Hans Gerritsen, PvdA-statenlid Anneke Beukers en oud-presentatrice Thea Kroese. Voor de muziek zorgt de bekende Twentse muziekgroep Algerak onder leiding van Bert Baarslag.

Twente Akademie
De conferentie komt op een uitstekend moment, want halverwege dit jaar gaat ook de nieuwe Twente Akademie in Hengelo van start. Eind vorig jaar maakten alle Overijsselse politieke partijen voor vier jaar een bedrag van 40.000 euro per jaar vrij voor het oprichten van het Twentse streektaalinstituut.