Afbeelding
Foto:

Benefietconcert voor spierziekte ALS

RIJSSEN - Op donderdag 5 april 2018 verzorgen het Rijssens Mannenkoor en het Vocaal Ensemble De Twente Zangers een Benefietconcert in het Parkgebouw te Rijssen. Verdere medewerking wordt verleend door Jan Lenselink op piano en de koorsolist Ard Kamphuis.

De opbrengst van het Benefietconcert is bestemd voor het onderzoek naar de spierziekte ALS. Deze ziekte (Amyotrofische Laterale Sclerose) is een ernstige ziekte van het zenuwstelsel waarbij spieren geleidelijk dunner en minder krachtig worden. Dit krachtverlies komt voor in armen en benen, maar ook in spieren die gebruikt worden om te praten of te slikken. Hoewel er wereldwijd onderzoek wordt gedaan naar deze dodelijke ziekte, is de oorzaak tot op heden nog onbekend. Nederland telt op dit moment ca 1.500 patiënten; gemiddeld overlijden er elk jaar 500 en komen er per jaar ongeveer 500 nieuwe bij. Hoop op een toekomst, met een gemiddelde levensverwachting van 3 tot 5 jaar na de eerste symptomen, is er voor deze patiënten nog niet. Het relatief kleine aantal patiënten maakt dat de onderzoeksbudgetten relatief laag zijn. Er is dus veel geld nodig. De opbrengst van de kaartverkoop komt dan ook volledig ten goede aan het onderzoek. Ook in Rijssen zijn 2 mensen die aan deze ziekte lijden, waaronder Marietje Voortman, echtgenote van 1 van de leden van de Twente Zangers. Dat is ook de reden dat beide koren samenwerken voor het concert. Alle musici werken belangeloos mee; ook het Parkgebouw, dat de zaal kosteloos ter beschikking stelt. Beide koren hebben de afgelopen maanden flink gestudeerd op nieuwe nummers. Voor het Rijssens Mannenkoor geldt dat zij nu onder leiding staan van hun nieuwe dirigent, Jaap Kramer. Hij heeft samen met Matthijs Kraan, dirigent van de Twente Zangers, een prachtig programma samengesteld. De eigen koorsolist Ard Kamphuis van het Rijssens Mannenkoor zal, zoals altijd, weer een aantal nummers solo zingen. Jan Lenselink zal op zijn eigen bekende wijze zorgen voor de muzikale begeleiding.

Kaarten
Beide koren hopen dat de beschikbare kaarten snel zullen zijn uitverkocht en dat er een hoog bedrag kan worden aangeboden aan de Stichting ALS. Het concert begint om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Kaarten voor dit concert kosten EUR 17,50 per persoon. Deze zijn te koop aan de kassa van het Parkgebouw in Rijssen of online via www.parkgebouw.nl.