Afbeelding
Foto:

Van logement Schutje naar Stadshotel in Rijssen

RIJSSEN - In het jaar 1792 werd er naast de Schildkerk op 't Schild in Rijssen een logement gebouwd met de naam 'Schutje'. Eigenaar van het logement was Mannes Koenderink van 1797 tot 1836.

Na zijn overlijden werd het logement voortgezet door de vrijgezelle zoon Karel Lodewijk van 1836 tot 1897. Vervolgens werd zoon Joost Koenderink eigenaar van het logement van 1846 tot 1919 dat in de loop van de jaren werd verbouw tot een prachtig hotel naast de Schildkerk met riante terrassen aan de voor en zijkanten en hotel 'Koenderink' genaamd werd.

Naamsverandering
Toen in het jaar de oudste dochter Elisabeth van Joost Koenderink echter in het jaar 1919 trouwde met Hendrik Weitering uit Hengelo, verhuisde het gezin in het jaar 1922 naar hotel Koenderink in Rijssen en werd de naam van hotel 'Koenderink' gewijzigd in 'Hotel Weiterink'. Deze nieuwe eigenaar kreeg al gauw de naam 'Menear' . Want op de vraag van zijn gasten hoe zij hem moesten aanspreken, zei hij:''Neumt miej mear 'Menear'. Na het overlijden van Hendrik Weiterink in het jaar 1941 op 48 jarige leeftijd , hing het bestaan van het hotel aan een zijden draadje. Zijn zoon Hendrik geboren in 1922 zijn ook Menear genoemd stopte met zijn studie en assisteerde zijn moeder de Weduwe Weiterink –Koenderink tot het jaar 1947 zijn moeder, waarna hij eigenaar van Hotel Weiterink werd van af 1947 tot het jaar 1989, samen met zijn in Borne en thans nog in leven zijnde Sini Hilverink (1923) Samen met het toen bestaande Hotel de Kroon, behoorde hotel Weiterink in vroegere jaren tot de betere restaurants in Rijssen. Zij hadden de meeste bruiloften en partijen en ze hadden beide in de jaren twintig een sociëteit die druk werden bezocht.

Alpha Groep
In de jaren '90 was hert een zeer slechte periode voor de horeca waarbij ook Hotel Weiterink in het jaar 1990 failliet ging en in het jaar 1992 werd gesloten. In de volgende periode hebben diverse ondernemers waaronder de huidige eigenaar van de Poort van Twente de heer Henk Molenaar geprobeerd het hotel, dat in middels weer de naam had gekregen van hotel Koenderink C.V. gekregen, geprobeerd opnieuw tot bloei te brengen, hetgeen echter door genoemde omstandigheden niet plaats vond.

Van Beyaardier naar Stadshotel
In het jaar 2006 werd het hotel opgekocht door horecaondernemer Jos Kamphuis uit Holten. Het hotel kreeg de naam De Beyaardier Het voorste gedeelte was voorheen al in gebruik genomen door andere zaken. Doordat het trottoir ontbrak aan de voorkant van het hotel moest het bestaande terras op last van het gemeentebestuur verdwijnen. In februari 2017 verkocht de heer Jos Kamphuis het restaurant aan Marit Hanken en Peter Deemter uit Kesteren . Het hotelgedeelte met 13 bedden is op de bovenverdieping en draagt de naam 'Stadshotel Rijssen'. Voor deze hotelgasten en overige bezoekers is er een eetgelegenheid in de ''brasserie Uit'' van deze zelfde horeca-exploitanten , welke ingang zich bevind aan de Schildkerkzijde. Het voormalige proeflokaal van de Beyaardier doet nu dienst feestzaal voor feestjes en partijen. Aan de voorkant van het vroegere hotel bevinden zich al langer een broodjesrestaurant Meneer Broodje & Enzo en de winkel van Get Drezzed. -Dick Tukkers