Afbeelding
Foto:

In de beperking kenmerkt zich de meester in Wierden

WIERDEN – Tekeningen, houtsneden en kunst maken met een beperking. Opnieuw inhoud geven aan je kunstenaarschap na een herseninfarct.

Vanaf 15 februari laat Galerie Tolg'Art in Wierden daar indrukwekkende voorbeelden van zien. De opening is zaterdag 17 februari om 14.00 uur aan de Tolgaarde 6 – 8. De kunstenaars zijn aanwezig. Minimalistische tekeningen en zeefdrukken zijn er van Ronald de Jong (1970). Hij studeerde in 1994 af in Groningen op ruimtelijke vormgeving. Een herseninfarct maakte vier jaar geleden een einde aan zijn bestaan als kunstenaar en decorbouwer. De Jong heeft nog maar enkele woorden ter beschikking om zich te uiten.

Afasie
Bij Atelier Marline Fritzius in Amsterdam vond hij de moed om te gaan tekenen; maar nu met zijn linkerhand. En met succes. De Jong maakt lijntekeningen waarin boeiende verhalen te beleven zijn. Docent Mickey Philips maakt van zijn lijntekeningen kleurrijke zeefdrukken. Een belevenis.

Philips
Mickey Philips (1986) exposeert dus zelf ook. Ze werkt bij de Stichting Marline Fritzius waar mensen met afasie komen om te schilderen of te boetseren. Ze worden, indien gewenst, begeleid door kunstenaars. Ook mensen die nooit tekenden of schilderden zijn welkom, net als mensen die met een andere hand moet leren werken.

Cleur
Op haar website mickephilips.nl is te zien wat ze maakt als designer, keramist en graficus. Zij zet de tijd naar haar hand en niet andersom. Dat draagt ze ook uit als docent in Atelier Marline Fritzius: "Mensen, het kost tijd om te ontdekken wat je graag zou willen doen en zou willen leren!" Claudia van de Leur (Scheemda 1976) woont in Zwolle. Ze was grafisch vormgever en is nu zelfstandige kunstenaar met de korte, krachtige naam Cleur.

Ze maakt landschappen en vogels waarvoor ze vooral buiten ideeën opdoet. Ze banjert door de natuur met schetsblok, potlood en camera. Ze vangt haar verwondering in beelden die ze deelt met anderen. Van haar indrukken, snelle schetsen en foto's maakt ze verstilde, gedetailleerde potloodtekeningen en houtsneden. De expositie loopt tot en met 25 maart. De laatste zondag van de maand ook open van 13.00 – 17.00 uur en op afspraak.