Afbeelding
Foto:

Grote stormschade op de oude begraafplaats

RIJSSEN – De harde storm van een paar weken geleden heeft veel schade aangericht op de oude begraafplaats aan de Lentfersweg.

Op het voorste gedeelte is een flinke boom omgevallen, die enkele grafmonumenten beschadigd heeft. Deze boom is intussen weggehaald. Maar verspreid over de hele begraafplaats zijn tientallen grafstenen door de harde wind omgevallen.

De schade is dermate groot, dat de vrijwilligers Arend Nijkamp en Henk Eshuis, die intussen al vele jaren bezig zijn de begraafplaats toonbaar te houden, deze schade bij lange na niet aankunnen. "Met het gewone onderhoud van kleine reparaties zijn we al heel druk, maar deze schade is door ons niet binnen afzienbare tijd te herstellen."

De vrijwilligersploeg zou overigens versterking kunnen gebruiken, omdat Ab van den Noort vanwege zijn hoge leeftijd moest stoppen. Wie er wat voor voelt om enkele dagdelen per week reparaties te verrichten op de begraafplaats is welkom. Volgens Nijkamp is het dankbaar werk en wordt er met grote waardering over gesproken. "Mensen vinden het een goede zaak dat we de begraafplaats voor totaal verval behoeden, maar we hopen nog altijd dat zich dat vertaalt in het aanmelden van vrijwilligers die ons willen helpen."

De toestand van de oude begraafplaats aan de Lentfersweg is de afgelopen jaren sterk achteruit gegaan door de bezuinigingen ten gevolge van de slechte economie. Om de onderhoudskosten in de hand te houden zijn groter groeiende heggen niet vervangen en is de padenstructuur grotendeels onzichtbaar geworden doordat er gras is ingezaaid. De gangen gravende konijnen daarentegen zijn grotendeels verdwenen.

De muur rond de begraafplaats met de kenmerkende ezelsrug is een rijksmonument, maar de begraafplaats heeft ook die status. Er liggen verschillende prominente Rijssenaren begraven zoals de jutefabrikanten van Ter Horst, enkele burgemeesters, waaronder de bekende burgemeester Knottenbelt. Ook het graf van dokter Stokkers is er te vinden en er zijn verschillende oorlogsgraven die allemaal hun eigen verhaal vertellen.