Afbeelding
Foto:

Historie muziekvereniging
Wilhelmina 1950-1970

RIJSSEN – In navolging van de twee eerdere artikelen uit de archieven van de Muziekvereniging Wilhelmina, verhaal ik u van de vele activiteiten die in de jaren 1950-1960 plaats vonden bij de muziekvereniging Wilhelmina.

In het jaar 1950 vond bij de Muziekvereniging Wilhelmina de oprichting plaats van een drumband met als Tambour-Maître de heer Dam Wichers. Verder waren er in de vijftiger jaren nogal wat concoursen, waarbij veel eerste prijzen in de wacht werden gesleept. In 1950 een eerste prijs in Terwolde, in het jaar 1951 een eerste prijs in Voorst 1951 (Orkest). In 1957 Zuidlaren weer een eerste prijs en dit maal onder leiding van de bekende dirigent Albert Sommer. Voor deze prestatie werd Wilhelmina beloond met het vaandel, en volgde promotie naar de Vaandelafdeling. In juni van 1957 worden de eerste jeugdleden bij Wilhelmina verwelkomd. Het waren zoons van medewerkers van ter Horst medewerkers: Gerard Kastenberg, Marinus Poortman, Mans Boerman, Jan Kappert en Gerard Schutte, een nieuwe stap in het bestaan van Wilhelmina. In het jaar 1958 werd op grootse wijze het zestigjarig Jubileum gevierd. Er was een uitvoering met een groots concert en er werden operawerken uitgevoerd met medewerking van diverse solisten. Na opnieuw in de prijzen te zijn gevallen met een eerste prijs in 1961 op het concours in Lichtenvoorde, werd er in dat zelfde jaar op 21 april 1961 de Peer Gynt Suite uitgevoerd in het Parkgebouw, met solisten en een declamator. Peer Gynt is een toneelstuk geschreven door Hendrik Ibsen uit 1876, uitgevoerd met muziek van Wilhelmina. In de Peer Gynt Suite werd het opgetekende verhaal weergegeven van de bergbewoners in het Noorse dorp Vinstra. De zaal was tijdens deze uitvoering dan ook geheel uitverkocht en kreeg volop aandacht in de plaatselijke kranten, deze schreven over een meesterlijke uitvoering. In september ging de firma ter Horst op reis met haar personeel naar Duitsland en daar zorgde Wilhelmina voor de vrolijke noot.

Jaarvergadering
Jaarvergaderingen van Wilhelmina werden destijds gehouden in de leeszaal van het Parkgebouw. De agenda was vaak zo dat er vóór de pauze de verenigingsperikelen ter sprake kwamen en na de pauze werd er geregeld iemand ingehuurd ter vermaak en de directie van ter Horst trakteerde de aanwezigen op een versnapering. Tijdens één van deze vergaderingen werden de leden na de pauze een karbonade aangeboden. Vóór de pauze was altijd als laatste punt de rondvraag. Het schijnt te zijn gebeurd dat een van de leden vroeg of hij de afgekloven botjes van de karbonades kon krijgen voor zijn hond. Hij had, doordat zijn baasje de hele avond weg, was wel wat verdiend vond zijn baasje. De wens van het baasje schijnt te zijn ingewilligd, maar dit is niet in de notulen opgenomen. Ook begon Dirigent Sommer in deze tijd met een jeugdorkest, de eerste leden van dit jeugdorkest waren: onder andere: Johan Heuten, Jan Kappert, Berend Schepers jr., Mans Boerman, Freddy Nijland, Coen Nijkamp en Wim Kreijkes. Er werden dit jaar weer diverse prijzen door het orkest in de wacht gesleept, zo won men in de Vaandelafdeling Harmonie een eerste prijs tijdens het concours in Gorssel. Ook het tamboerkorps onder leiding van Willem Markerink nam deel aan concoursen. Tijdens hun optreden in Eefde behaalden zij maar liefst 73 punten, goed voor een eerste prijs! Na thuiskomst in Rijssen werd er een feestelijke rondgang door de straten van Rijssen gehouden.

Nieuwe muziektent
In 1962 werd de nieuwe muziektent in het Volkspark geopend, met een concert door Wilhelmina en het Rijssens Mannenkoor. Het sluitstuk van de opening was een feestelijke rondgang door het tamboerkorps van Wilhelmina door het Volkspark. Ook vond op 16 december 1967 de eerste Kerstzangdienst plaats, met medewerking van Wilhelmina, de voorbode van een lange traditie. In het jaar 1968 kreeg Wilhelmina ter gelegenheid van het zeventig jarig bestaan nieuwe uniformen aan geboden door de firma ter Horst & Co. In die jaren begonnen leden van Wilhelmina deel te nemen aan muziekexamens. Muziekstudenten van het eerste uur waren: Jan Mekenkamp, Dinant Rozendom, Wim Kreijkes en Johan Kalter. Zij werden opgeleid door dirigent Albert Sommer.

Dick Tukkers