Afbeelding
Foto:

Nederlanders eten
steeds minder vlees

TWENTE - De cijfers geven het al langere tijd aan: Nederlanders gaan geleidelijk aan steeds minder vlees eten. De huidige trend is om bewust om te gaan met onze voeding, zowel voor onze gezondheid als het welzijn van de wereld om ons heen. Hiermee is het begrip flexitariër in opkomst: iemand die bewust een of meerdere dagen per week een maaltijd zonder vlees nuttigt.

De afgelopen jaren werd de daling van de vleesconsumptie nog gewijd aan de economische crisis. Dit lijkt deels waar, in 2016 stond Nederland er beter voor en nam de vleesconsumptie per persoon weer iets toe. Toch is er wel een verandering gaande en wordt men zich bewuster van de gevolgen van de vleesconsumptie. Behalve het welzijn van de dieren is het milieu nu ook een belangrijk argument om te kiezen voor een vegetarisch, veganistisch of flexitarisch dieet. De vleesindustrie is de grootste vervuiler van ons milieu. Er wordt onder andere veel water gebruikt om gewassen te kweken die als voeding voor productiedieren dienen. Ook de CO2-uitstoot wordt ernstig verhoogd dankzij productiedieren. Ook draagt de vleesindustrie bij aan de ontbossing doordat plaats moet worden gemaakt voor diervoeding. Dit was een van de redenen voor Isabel Boerdam om vorig jaar de Nationale Week zonder Vlees in het leven te roepen. Van 5 tot 11 maart van dit jaar zal de tweede editie van dit initiatief plaatsvinden. Men wordt hierbij opgeroepen om een week lang geen vlees te eten. Hierbij is berekend welke besparing dit per persoon oplevert, en de cijfers daarover zijn verrassend. Zo kan een persoon wel 7 maanden aan douchewater besparen door een week een vegetarisch dieet te hanteren. De uitstoot die men bespaart staat gelijk aan 114 kilometer rijden met de auto en er wordt 1.4 kilo aan vlees bespaard, ongeveer een hele kip. De CO2 besparing van een week zonder vlees komt overeen met 7 maanden werken voor een boom.

Bewustwording
Veel mensen kiezen tegenwoordig voor de gulden middenweg. Een volledig vegetarische of veganistische levensstijl spreekt niet iedereen aan, maar het zogenaamde flexitarische principe is vaak makkelijker te hanteren. Tegenwoordig is al meer dan de helft van de Nederlander al dan niet bewust flexitariër. Door een of meerdere dagen per week geen vlees te eten bij de warme maaltijd voldoet men aan dit principe. Vlees wordt dan vaak vervangen door peulvruchten, kaas, ei of champignons. Ook door vis als vervanger te kiezen voldoet men aan het flexitariër-principe. Door de Week Zonder Vlees hoopt men dat meer mensen zelf ervaren dat vegetarisch eten niet ingewikkeld, smakeloos of saai hoeft te zijn. Wie zich inschrijft als deelnemer ontvangt het magazine Week-Zonder-Vlees met daarin veel tips en recepten om de Week Zonder Vlees mee in te vullen. Inschrijven voor de Week Zonder Vlees kan via de website: www.weekzondervlees.nl.