Afbeelding
Foto:

SGP wil Van Heel terug van Rijksmuseum Twenthe

RIJSSEN – De SGP wil de kostbare Van Heelcollectie vanuit het Rijksmuseum Twenthe in Enschede weer terughalen naar Rijssen.

In een ludiek verkiezingsfilmpje vraagt SGP-lijsttrekker André Scheppink aandacht voor de unieke kunstcollectie waarvan maar een uiterst klein deel in het Rijssens Museum te zien is. De Van Heelcollectie bestaat onder andere uit zeer kostbaar aardewerk, schilderijen en edelmetalen miniaturen, ooit bijeengebracht door het echtpaar Van Heel. Marin van Heel was in de vorige eeuw firmant van het jute-imperium van Ter Horst. Het kinderloze echtpaar verzamelde, vooral door toedoen van de joodse plaatsgenoot en kunstkenner Izak Vomberg, een leven lang kostbare kunstvoorwerpen.

Na het overlijden van mevrouw Van Heel bleek de collectie testamentair bestemd te zijn voor de Rijssense gemeenschap en geschonken aan de Stichting Oudheidkamer Riessen waaruit het Rijssens Museum is voortgekomen. Omdat de Oudheidkamer indertijd geen onderkomen had dat geschikt was voor een collectie van miljoenenwaarde, is het grootste deel in Enschede ondergebracht. Scheppink wil nu nagaan of de collectie naar Rijssen verplaatst kan worden.