Burgemeester opent Aramese expositie

RIJSSEN - Burgemeester Arco Hofland opent zaterdagmorgen de tijdelijke expositie De Verborgen Parel in het Rijssens Museum.

De tentoonstelling is een initiatief van de Suryoye Aramese Federatie die de belangen van de Syrisch-Orthodoxe bevolkingsgroep behartigt. Ze doet dat door onder andere het organiseren van kortlopende exposities die overal in den lande worden gehouden.

De expositie De Verborgen Parel laat beeldmateriaal en voorwerpen zien die met het Aramese Erfgoed te maken hebben. Dit gaat aan de hand van het gelijknamige driedelige naslagwerk.

Nederland telt ongeveer 30.000 Aramese christenen die afkomstig zijn uit Turkije, Syrië, Irak of Libanon. De meeste Aramese christenen in Nederland behoren tot de Syrisch-orthodoxe kerk. De Aramese Federatie is lid van de World Council of Arameans (WCA), de wereldwijde overkoepelende organisatie van de nationale Aramese federaties en tevens de enige erkende Aramese niet-gouvernementele organisatie (ngo) met een speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties.

Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum is blij met de expositie. "De Aramese taal bijvoorbeeld staat dichter bij ons dan vaak wordt gedacht. Het is de taal die Jezus sprak. In de Nederlandse Bijbels zijn zelfs nog enkele woorden in het Aramees overgebleven. Eén van de zeven kruiswoorden, Eli eli lama sabachtani, is daar een voorbeeld van."

Het Aramees was ooit de voertaal van het hele Midden-Oosten. De expositie is een maand te zien in de wisselzaal en de gang van het Rijssens Museum. "We zoeken nog naar een spreker uit Aramese kring die ons live nog het een en ander kan vertellen over dit bijzonder stuk geschiedenis van een vrij nieuwe groep plaatsgenoten."