Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Raad laat zich geen Twents oor aannaaien

RIJSSEN – Ook tijdens de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen laat de gemeenteraad zich geen oor aannaaien door de Regio Twente.

De gemeenteraadsleden willen best samenwerken in Twents verband, ze willen er zelfs geld 7,50 euro per inwoner voor op tafel leggen, maar ze willen wel volledig meebeslissen over dat bedrag en dat niet overlaten aan de helft plus in het Twentebestuur. En daar zat nu net de felle pijn bij de zogenaamde Agenda van Twente, zoals de lijst met grote investeringen wordt genoemd. Een volle tribune, verslaggevers van plaatselijke media en RTV Oost zagen en hoorden een zelfverzekerde gemeenteraad debatteren, zelfs grotendeels in mooi Twents, omdat het juist deze keer de jaarlijkse dialectraad was.

Behalve PvdA en D66 wilden de overige partijen niet op deze manier meebetalen aan de Agenda van Twente. Alleen Herman Klein Velderman van D66 vreesde dat Rijssen-Holten de nare gevolgen van afhaken niet overzag. "De ondernemers willen het niet. Rijssen-Holten is te klein om alles zelf te doen," zo betoogde hij. De andere partijen deelden deze koudwatervrees niet. SGP-fractievoorzitter André Scheppink zei best met Twente te willen meedoen, "maar dan wel op onze voorwaarden." Omdat de Twente Board tijdens de rit de spelregels veranderen wil, is het vertrouwen weg. "Wij blijven graag baas over ons eigen geld," zo betoogde Scheppink. CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff stelde vast dat er intussen veel gezegd is, "maar er is niet goed naar ons geluisterd. Dit lijkt wel een gedwongen huwelijk. We waren al in ondertrouw, maar zo durven we het niet aan. We blijven wel in de Regio Twente, maar we doen niet mee aan de Agenda van Twente. We houden het geld wel apart, dan kunnen we in de toekomst alsnog bekijken wat we ermee gaan doen."

CDA-fractieleider Isa Kahraman liet zich in dezelfde bewoordingen uit. "Na twee jaar praten wordt de autonomie van de gemeenten tenietgedaan. Dat willen we niet." Hij riep Twente op met concrete projecten te komen. "We zijn bereid ruimhartig mee te doen, als we het belang ervan inzien." Burgemeester Arco Hofland leek mee te voelen met de raadsmeerderheid. "We gaan bij de Regio Twente werken aan het herstel van vertrouwen."