Afbeelding
Foto:

Historie Muziekvereniging
Wilhelmina van 1970 tot 1980

RIJSSEN - In dit vierde artikel uit de archieven over de historie van de Muziekvereniging Wilhelmina, neem ik u mee naar de jaren 1970 tot 1980. Ook in deze jaren hebben weer veel activiteiten plaatsgevonden. Waaronder het afscheid van dirigent Albert Sommer.

Dirigent Albert Sommer dirigeerde in het jaar 1971 voor de laatste keer het orkest van Wilhelmina tijdens een concertwedstrijden in Gelderse Wamel en in hetzelfde jaar neemt dirigent Albert Sommer afscheid van al zijn overige door hem gedirigeerde orkesten. Ruim 500 muzikanten speelden ter ere van zijn afscheid de beroemde Nederlandse Militaire van Heutz Mars. Als opvolger van Albert Sommer neemt Aalko Flink uit Lochem het dirigeerstokje over.

75-jarig bestaan
Op zaterdag 17 november 1973 wordt het 75-jarig jubileum gevierd en in dit zelfde jaar wordt er ook het majorettepeloton opgericht. In februari van het jaar 1976 wordt het eerste verenigingsgebouw van Wilhelmina aan de Industrieweg geopend, onder grote belangstelling, door de toenmalige bekende wethouder Hento Pluimers. In 1977 heeft Wilhelmina een LP opgenomen met de titel 'Eawn Oetbloaz'n', waarvan zowel grammofoonplaten als cassettes werden gemaakt. Introductie van de opname is tijdens de HABITO beurs aan de Oosterhof, de verkoop verloopt voorspoedig. Tot erelid van Wilhelmina werd in dit jaar benoemd de heer J. Maats. In het jaar 1977 vond er een bijzonder jubileum plaats. De heer J.H. Kosterbok, met als bijnaam de 'Piccolo', vierde zijn 60 jarig-jubileum als lid van Wilhelmina.

Jeugddixilandband
Ook geeft een jeugddixielandband in het jaar 1977 met leden van Wilhelmina een concert in de hal van het gemeentehuis waarvoor veel belangstelling was. De muzikanten waren: Wout Ligterink (klarinet), Jan van Coeverden (saxofoon), Harry Nijkamp (trompet), Hans v.d. Werff (trombone, piano), Gerard Siemerink (drums), Gerard Kreijkes (banjo), Frank Paauwe (bas), en Dick Sanderman. En zoals gewend nam het orkest in 1977 ook weer deel aan de concertwedstrijden, dit keer in Nijmegen, met als resultaat een dikke eerste prijs, met de opmerking van de jury "de muzikanten speelden ermee, letterlijk en figuurlijk ". Uitgevoerd werden 'Rhapsodie for band en de Nederlandse Suite'.

Muzikale show
In het jaar 1978 hield Wilhelmina een groots opgezette muzikale show in de Sporthal ter gelegenheid van het 80-jarige jubileum en in mei van dit jaar werden de Rijssense majorettes Overijssels Kampioen o.l.v. Toine Paauwe en door deze prestatie werden zij uitgenodigd om deel te nemen aan de Nederlandse Kampioenschappen in Rotterdam, maar helaas dit lieten de financiën niet toe. Ook werd er dat jaar een rommelmarkt georganiseerd door Wilhelmina met Ron Paauwe als veilingmeester. Ook werden er bingoavonden georganiseerd die erg goed bezocht werden. Tot ereleden van Wilhelmina werden in het jaar 1978 benoemd de leden H. Kalter en G.J. Kosterbok. In het jaar 1979 werd door Wilhelmina deelgenomen aan de taptoe in Hellendoorn. Drumband, majorettes, flaggirls en orkest, méér dan 100 leden zetten hun beste beentje voor in de schitterende muzikale show.

Feestavonden
Traditioneel in deze jaren waren ook inmiddels de feestavonden geheel verzorgd door de leden van Wilhelmina voor leden en 'aanhang' met sketches en o.a. de rubriek " e'j 't al eheurd", waarbij sommige leden op een hilarische wijze op de hak werden genomen. In september organiseerde Wilhelmina het Nationaal Mars Drum en Showconcours op de bunder van het Volkspark, met deelnemers uit het hele land, en werd weer meegewerkt aan de Koninginnedag, Avondvierdaagse en de intocht van Sinterklaas. In dit jaar droeg de firma ter Horst & Co nog financieel bij aan de contributie aan Wilhelminaleden van haar werknemers G.J.Kastenberg, H.J.Schepers en H.J.Kosterbok.

Dick Tukkers