Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Vicevoorzitter Gradus Kreijkes drager van de raadsvergadering in het dialect

RIJSSEN – De vicevoorzitter van de gemeenteraad, Gradus Kreijkes, beleefde donderdagavond ongetwijfeld zijn meest opmerkelijke raadsvergadering van de afgelopen vier jaar.

Op de agenda stonden veel onderwerpen uit de portefeuille van burgemeester Arco Hofland. Zodra de raad Hofland daar op aanspreekt, moet hij het voorzitterschap van de gemeenteraad overdragen aan zijn plaatsvervangend voorzitter, Gradus Kreijkes (SGP). Kreijkes moest dan ook zeer regelmatig de leiding van de raadsvergadering overnemen.

Onverstoorbaar
Nu wilde het geval dat deze laatste vergadering van deze raadsperiode ook de jaarlijkse dialectraad was. De raad van Rijssen-Holten vergadert dan altijd in het plat in de dialectmaand maart. Maar omdat volgende maand de gemeenteraadsverkiezingen zijn, was de dialectraad een maand eerder. Ondanks dat hij een aantal jaren in het westen heeft gewoond en gewerkt, is Kreijkes het Rijssense dialect op het lijf geschreven. Daarbij is zijn natuurlijke onverstoorbaarheid een groot pluspunt bij het leiden van de raadsvergaderingen. Zowel in dialect als standaard Nederlands houdt Kreijkes de leiding stevig in handen.

Jan Beunk van Gemeentebelang (GB) kwam daar achter toen hij iets te vlot een interruptie plaatste. "Ha'k oe het woord al egeewn?" Beunk gaf onderdanig toe: "Nee vuurzitter." Waarop Kreijkes zei: "Dan hool iej 'n moond eers eawn dichte." Wat de nodige hilariteit veroorzaakte.

Het dialectgehalte tijdens de beraadslagingen was overigens bijzonder hoog. PvdA-fractieleider Rob Meijerink hanteerde een prachtige Sallandse variant en zei daarin wijze dingen. CDA-raadslid Arie Nijkamp sprak mooi Holtens over de verplaatsing van de Enkco van de Kol naar Vletgaarsmaten. CU-fractieleider Jan Berkhoff debatteert in het Rijssens net zo naturel als in het Nederlands.

Ook de jonge garde raadsleden liet duidelijk merken de streektaal goed te beheersen. SGP-fractievoorzitter André Scheppink drukt zich in elke dialectraad zeer consequent uit in mooi Rijssens. Maar ook Sander Haase (SGP) voerde zijn betoog over de mogelijke bodemvervuiling in het Enkcoterrein in eigentijds plat. Zelfs Herman Klein Velderman (D66) had enkele sprekende Twentse uitdrukkingen opgenomen in zijn betoog over de Agenda van Twente.