Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Veel interesse voor het Twents

BECKUM - "Emoties zijn het beste uit te drukken in je eigen taal. We verliezen een stukje wat ons dierbaar is. Taal kwiet, identiteit kwiet. De Twentse geschiedenis zit in onze vezels."

Dat gaf Thea Kroeze, schrijfster en presentatrice (voorheen Van Deinse Instituut) te kennen tijdens de conferentie 'Woar woch wiej nog op?' in het Wapen van Beckum op 15 februari. Dat er animo is voor het behoud van de Twentse 'sproake', bleek duidelijk gezien de bomvolle zaal met zeker 350 mensen.

Paplepel
Te merken is dat ouderen de Twentse, of wat breder gezegd, de Nedersaksische taal meer met de paplepel ingegoten hebben gekregen dan de jongere generatie Twentenaren. Het moest mede de avond zijn van Annie Schreijer-Pierik, lid van het Europees Parlement voor de EVP-Fractie/CDA over hoe de EU het Twents kan helpen maar zij was geveld door de griep. Joop Weber, voorzitter van de Kreenk vuur de Twentse Sproak (KTS) nam de honneurs voor haar waar.

Gepassioneerd
Hester Maij, Overijsselse gedeputeerde van landbouw, natuur en cultuur noemde onder andere het toepassen van streektaal in de zorg. "Gewoon iemand in zijn/haar eigen taal aanspreken, gepassioneerd zijn in taal brengt het gevoel beter over."

Wortel
Heel recht door zee over het Twentse dialect is toch wel Herman Finkers. "Plat as 't kan en Hollands as't mut. Twents is de wortel van alle taal. Tegenwoordig wordt er veel uit het Engels gehaald. Neem nu 'gadgets', dat is dus 'gaddergood' en dan noemen kinderen het hebbedingetjes." Deze avond maakte duidelijk dat het dialect een imagoprobleem kan zijn onder jongeren. Met name op basisscholen moet er al meer aandacht komen voor het dialect en bevorderen dat kinderen én het Nederlands én het Twents goed leren beheersen, "anders krijg je meer Twollands," aldus een dame uit het publiek.

Nieuw initiatief
Daarnaast was er aandacht voor de nieuwe Twente Akademie die als doel heeft zo veel mogelijk Twentse initiatieven te binden. Vrijwilligers zijn altijd welkom, evenzo financiële bijdragen. Ook media zoals RTV Oost en kranten kunnen het een en ander bijdragen. 'De Verkloaring van Beckum!' was het slotakkoord.

Jenny ter Harmsel