Afbeelding
Foto:

Muziekvereniging
Wilhelmina 1980 tot 1990

RIJSSEN - Ook in de jaren 1980-1990 ontplooide de Muziekvereniging Wilhelmina weer veel activiteiten zoals blijkt uit haar archieven.

De Rijssense muzikanten van Wilhelmina gingen in het jaar 1980 op bezoek bij de partnerstad Steinfurt (Borghorst). Dit bezoek verloopt niet geheel gladjes. De organisatoren (bestuur Wilhelmina) dachten geld uit te sparen door de muzikanten met aanhang door Duitse bussen te laten vervoeren. De Rijksdienst voor het Wegverkeer stak hier een stokje voor. Als Nederlandse vereniging mag men zich niet door een buitenlandse vervoersmaatschappij laten vervoeren (zo was het toen…). Met twee uur vertraging vertrekt men eindelijk in Nederlandse bussen. Maar het optreden op het marktplein aldaar maakte veel goed. Het werd een daverend succes, waarover de plaatselijke kranten als volgt schreven: "Der Marktplatz in Borghorst swingt ".

Donkere dag
Een donkere dag voor Wilhelmina was 18 oktober 1980. Tijdens het concours in Haaksbergen wordt een tweede prijs behaald met 269 punten, dat betekende degradatie van de Vaandelafdeling naar de Ereafdeling. In 1981 wordt Geert Busch de nieuwe voorzitter van Wilhelmina en in 1982 neemt Ard Weeink het dirigeerstokje over van Aalko Flink.

Springlevend
Na 1983 gaat het weer beter met Wilhelmina, men krabbelt op uit het (muzikale) dal en is weer springlevend! De 'Piccolo' (bijnaam voor H.J. Kosterbok) viert in maart zijn 65-jarig lidmaatschap. In mei van dat jaar geeft het orkest, o.l.v. Ard Weeink, een concert samen met het Rijssens Mannenkoor o.l.v. Alle Roodbergen en in september wordt er een groots opgezet Mars Drum en Showconcours georganiseerd door Wilhelmina op het Kamgarenterrein (waar nu het verenigingsgebouw 'het Morshoes' van Wilhelmina staat). Liefst 23 deelnemende verenigingen, zo'n 1000 muzikanten, zetten hun beste beentje voor tijdens dit evenement, waar veel publieke belangstelling voor is! In het jaar 1985 wisselt het orkest van dirigent, Hans Hilgerink uit Almelo neemt de leiding van het orkest over. Op de dag dat hij 70 werd nam de 'Piccolo' afscheid van Wilhelmina. In 1988 bestaat Wilhelmina 90 jaar. Dit wordt gevierd met een expositie van foto's vanaf 1900 en er worden jubileumconcerten in de Stadhuishal en de wijk Braakmanslanden en een Jubileumreceptie in oktober in het Parkgebouw gehouden.

Nieuw Clubhuis
Op de eerste zaterdag van december 1989 metselt oud-burgemeester G.J. Smit de eerste steen van het nieuwe clubhuis. Het nieuwe gebouw is grotendeels door 'eigen' mensen gebouwd, hetgeen de kosten aanmerkelijk heeft gedrukt. De opening van het Morshoes wordt verricht door burgemeester E. van Voorden, waarna een receptie werd gehouden. In 1995 werd voorzitter Gerard Kastenberg opgevolgd door Jan van Coeverden. In dat jaar is er een expositie in het Morshoes van schilderijen die zijn gemaakt door de Wilhelmina-leden G.J. Kastenberg en O. Letsoin. Het leerlingenorkest en het blaaskwintet zorgt voor de muzikale noot. Op 22 maart 1997 organiseerde Wilhelmina een voorjaarsconcert in het Parkgebouw samen met het Rijssens Mannenkoor, de Twente Zangers en het Rijssens Gemengd Koor.
Dick Tukkers