Rijssen naar herdenking Woeste Hoeve

RIJSSEN - Rijssen neemt donderdag 8 maart deel aan de herdenking bij het oorlogsmonument bij restaurant de Woeste Hoeve aan de Oude Arnhemseweg in Beekbergen.

Op 8 maart 1945 werden bij de Woeste Hoeve 117 mannen doodgeschoten als vergelding voor de aanslag op Albin Rauter, de hoogste Duitse politiegeneraal en het hoofd van de SS in Nederland.

Gevangenissen
De gevangen werd gehaald uit gevangenissen in Assen, Zwolle, Almelo, Colmschate, Doetinchem en Apeldoorn. De was jongste was 17 en den oudste 75 jaar. Onder hen waren de Rijssenaren Jan Christiaan de Bruin (49), Jan Hendrik Dommerholt (27) en Jan Zandvoort (51). Zij staan ook vermeld in de glasplaat van het monument waar de jaarlijkse herdenking plaatsvindt.

Nabestaanden
Vanuit Rijssen nemen nabestaanden deel aan de herdenking. Burgemeester en wethouders laten zich vertegenwoordigen door een van hen en de gemeentesecretaris.

Krans
Zij leggen namens de gemeente ook een krans. Ook neemt een afvaardiging van het Comité Herdenkingen Rijssen deel aan de herdenking.

Verzamelen
De herdenking is ieder jaar altijd op 8 maart. De deelnemers aan de herdenking verzamelen zich in restaurant de Woeste Hoeve vanaf 11.30 uur. Daar wordt eerst koffie gedronken. Van daaruit vertrekt de stoet naar het monument, waar om 12.30 uur de herdenkingsplechtigheid plaatsvindt met toespraken en plechtige muziek van de Regionale Politiekapel Noord-Oost-Gelderland.