Hofland spreekt Commissaris over Twente

RIJSSEN – Burgemeester Arco Hofland wil praten met de Overijsselse Commissaris van de Koning Staal over de ontstane situatie rond de Agenda van Twente.

De gemeenteraad van Rijssen-Holten zei donderdagavond nee tegen de Agenda van Twente, de lijst met grote investeringen waarvoor de gemeenten op voorhand al € 7,50 euro per inwoner op tafel moeten leggen. Rijssen-Holten lijkt met de afwijzing een soort domino-effect te veroorzaken, want er dreigen nu meer gemeenten in Twente af te haken.

Opmerkelijk genoeg gaat de discussie niet eens zo zeer over de hoogte van de afdracht, maar juist over het voorstel van het Dagelijks Bestuur van de Regio Twente om besluiten binnen de Regio voortaan bij meerderheid van stemmen te nemen. Dat zou betekenen dat de kleinst mogelijke meerderheid bijvoorbeeld investeringen zou kunnen doordrukken waaraan alle gemeenten moeten meebetalen. Dat lijkt vooral voor de kleinere gemeenten onverteerbaar, omdat daarover in het verleden andere afspraken zijn gemaakt.

De zogenaamde Twente Board reageerde met een sterk afwijzend persbericht op het "nee" van Rijssen-Holten. In de Twente Board zitten vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden. Hofland noemt dat persbericht "weinig invoelend". Hij wil de situatie met de Commissaris bespreken. "Het gaat om een brede visie op het besturen van Twente. Er zijn immers veel kleuren in de regio. Naast het rood van FC Twente in Enschede is er ook het zwart van Heracles in Almelo." Hofland vindt dat er in Twente ruimte moet zijn voor verschillende standpunten en voor emoties. "Je hoeft niet over alle onderwerpen allemaal altijd op één lijn te zitten.