Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Nieuwe Rijssenaren maken kennis met de stad Rijssen

RIJSSEN – Nieuwe inwoners van buiten Rijssen die zich hier definitief hebben gevestigd donderdagavond 8 maart van harte welkom op het Rijssens Museum.

Samen met de gemeente krijgen zij die avond een kennismakingsprogramma aangeboden over hun nieuwe woonplaats. Ooit organiseerde Rijssen een zogenaamde burgeravond voor nieuwe ingezetenen. Zijn werden uitgenodigd op het gemeentehuis en maakten daar kennis met burgemeester en wethouders en de raadsleden. De burgeravond is in economisch slechte tijden van de gemeentelijke agenda afgevoerd.

Samen met de Rijssense Musea wordt dit initiatief nu weer nieuw leven ingeblazen. "We hebben hier al eens eerder inburgeringscursussen gegeven," zegt Gerrit Dannenberg van de Rijssense Musea. "Dat willen we opnieuw gaan doen, maar we gaan eerst beginnen met een kennismakingsavond. Eind vorig jaar was de gemeenteraad en B & W bij ons bezoek, én raadsgriffier Gert Veerman, zelf ook een nieuwkomer. Hij was meteen laaiend enthousiast over het idee, vandaar ook dat we dit samen doen."

De Rijssense Musea kunnen wegens privacyregels niet beschikken over de gegevens van mensen die zich nieuw in Rijssen gevestigd hebben. "Daarom heeft de gemeente de nieuwe burgers uitgenodigd door middel van een brief. Wie de kennismakingsavond wil bezoeken moet zich aanmelden op e-mailaders info@rijssensmuseum.nl," aldus Dannenberg. Dat kan tot en met maandag 5 maart aanstaande.

Op het programma staat een welkomsttoespraak door burgemeester Arco Hofland. Gerrit Dannenberg tekent voor een schets van de stad Rijssen. Daarbij zal hij het een en ander vertellen van het Rijssens dialect en hij licht een tipje van de sluier op over de Rijssense volksaard en andere zaken die handig zijn om te weten voor mensen van elders die hier zijn gaan wonen. De Werkgroep Beeldpresentaties laat de nieuwkomers zien wat er de laatste jaren in Rijssen allemaal veranderd is. Daarna zal nog een korte rondleiding door de beide musea volgen. Voorzitter Jan Bakker van de Rijssense Musea vindt de kennismakingsavond een prachtige kans om de nieuwe plaatsgenoten een goed beeld van Rijssen te geven. "Wie meer wil weten over het DNA van Rijssen moet op onze musea zijn."