Afbeelding
Foto:

Natuurliefhebbers op pad om reeën te spotten

RIJSSEN - In de omgeving van Rijssen zijn tientallen natuurliefhebbers gewapend met verrekijker en fototoestel 's morgens voor dag en dauw op pad om in de bosranden een reebok of reegeit voor hun kijker of camera proberen te krijgen.

In de Facebookgroep "Natuur Rijssen-Holten en omgeving" zijn vele foto's te zien en verhalen te lezen van deze natuurliefhebbers. De stelling: 'als je een ree hebt gezien, heb je ze allemaal gezien' gaat echter niet op. Het is net als bij mensen, alle reeën verschillen van elkaar. Er zijn kleine reeën, grotere en magere reeën, schuwe reeën en tamme reeën. Kortom, er is een grote verscheidenheid aan vormen en maten. Ook is er variatie in gedrag en laten de koppen grote onderlinge verschillen zien. De een heeft grote oren, de andere bijvoorbeeld een donkere vlek op het hoofd. Soms wordt er een geheel zwarte ree waargenomen. Prachtig zijn de bokken met hun gewei. Momenteel zijn de geweien nog niet volgroeid maar het verschil tussen een bok en geit is al zichtbaar. Een extra moeilijkheid bij herkenning is dat het winterkleed er meestal anders en voller uitziet dan de zomervacht.

Kalveren
Reekalveren worden in de lente geboren, meestal in de periode tussen half mei en half juni. In deze periode is het van levensbelang dat de kalfje niet verstoord worden door nieuwsgierige mensen. Het grootste gevaar zijn de loslopende honden. Dit laatste geldt niet alleen in de periode dat er kalfjes zijn, maar het hele jaar door. Wordt u op de Borkeld gezien met een loslopende hond, dan schrijft de boswachter zonder pardon een dikke boete uit. De kalveren liggen de eerste 2 tot 3 weken verscholen in de dekking. Deze dekking varieert van gras, bosbes tot een struik, een aantal takken of een boomstam. De sterfte van de reekalveren bedraagt ongeveer 50%. In de maand juli volgt het kalf de geit trouw, want in deze periode is moedermelk het belangrijkste voedsel. In augustus worden de kalveren tijdelijk door hun moeder verlaten om ze meer zelfstandigheid bij te brengen. Ze zoeken steun bij elkaar en worden even later weer verenigd met hun moeder. In september worden de kalveren steeds meer zelfstandig en worden ze steeds vaker waargenomen zonder de geit. In oktober trekken de kalveren gezamenlijk op en zoeken ze elkaar op en liggen vaak bij elkaar te herkauwen. Hun gewicht moet dan tenminste 12,5 kilogram bedragen om de winter te overleven.

Reeën spotten
Momenteel zijn er volop reeën te zien. De bok loopt met geiten en jonge dieren van vorig jaar langs de bosranden om in deze winterdagen aan de kost te komen. Voor het spotten van zowel de geiten als de kalveren zijn volgens de experts op dit gebied alle bovengenoemde facetten belangrijk om voluit van hun liefhebberij te kunnen genieten.

(foto: natuurfotograaf Arjan Baan).
Dick Tukkers