Afbeelding
Foto:

"Het schrijven geeft mij veel voldoening"

RIJSSEN – De tweede historische roman van de 84-jarige Rijssenaar Pieter Folkers is een feit. Al in het eerste boek schreef hij over het Hollands Diep en de oude vesting Willemstad. En ook in dit nieuwe deel neemt de schrijver ons mee in de negentiende eeuw.

Het eerste boek speelt zich af rond het jaar 1811. Er was overal armoede en er werd veel gesmokkeld. De hoofdpersonen doen daar volop aan mee. Het tweede deel vertelt verder over Knevel Kees, schipper Adriaan Sijbrands en kapitein John Donell.

Verbeelding
Folkers kwam op het idee om deze verhalen te schrijven door een bezoek aan Willemstad. Hij zag dat ruime water en het prachtige oude vestingstadje. In zijn verbeelding zag hij de mensen uit die tijd er rondlopen. "Daar zou ik wel een boek over willen schrijven", zei hij toen tegen zijn vrouw. Zij gaf toen het laatste zetje door op te merken: "Als je dat leuk vindt,dan doe je dat toch?". De verhalen over mensen van vlees en bloed borrelden gewoon op.

Cruciaal moment
Door de achtergrond van Pieter is het ook niet vreemd dat hij na zijn pensioen begonnen is met schrijven van historische romans. "Hij had sociale geografie en geschiedenis gestudeerd, vakgebieden, die zeker hebben bijdragen aan het schrijven van de boeken. Het gaat over een cruciaal moment in de Nederlandse geschiedenis. Het begin van het moderne Nederland zoals wij dat nu kennen.

Spannend verhaal
Inspiratie en motivatie is er genoeg. Na een actief leven in allerlei functies in het onderwijs volgt er pensionering.Dan ga je bedenken wat je nu wilt gaan doen. Het leven stopt immers niet na het pensioen,Ook als je ouder wordt blijven er mogelijkheden. "Duidelijk daarbij is voor mij wel dat ik het schrijven in mijn hart heb gesloten." Bij de vraag waarom hij niet eerder is begonnen met het schrijven van historische romans, moet Pieter even nadenken. "Ik was druk met mijn gezin, mijn werk en het kerkelijk -en verenigingsleven. Ik had er gewoon geen tijd voor. Wel kan ik me herinneren dat de kinderen altijd aan mij vroegen of ik een spannend verhaal wilde vertellen. Dus eigenlijk zat het er toen al in."

Voldoening
"Al schrijvend neem je altijd en vaak ongemerkt een stukje levenservaring mee in de verhalen. In mijn boeken komen daardoor een aantal thema's duidelijk terug. Liefde, eerlijkheid, vriendschap en verantwoordelijkheidsgevoel maar ook jaloezie en wreedheid spelen een geheel eigen rol. Het geeft me voldoening om op mijn leeftijd dit werk te kunnen doen. In mijn beleving is schrijven een vorm van aandacht voor elkaar. En dat je nog dingen kunt bedenken waar je anderen een plezier mee doet. Dat vind ik mooi."