Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Rijssens carillon straks ook op straat te zien

RIJSSEN – Als het lukt om het benodigde geld bij elkaar te krijgen, is het klokkenspel in de Schildkerktoren straks ook op de begane grond te zien op een groot scherm.

De Stichting Stadsmuziek Rijssen heeft voor het scherm een bijdrage van 1250 euro gekregen uit het cultuurbudget van de gemeente. Dat is niet genoeg, want met de aanschaf van het scherm is een bedrag gemoeid van ruim 5000 euro. Er lopen ook nog aanvragen bij het Prins Bernhard Cultuurfonds en het projectenfonds van de Rabobank.

Via het scherm zijn straks de klokken van de Rijssense beiaard te zien en kan een breed publiek beiaardier Jan-Geert Heuvelman (foto) in actie zien. Dat kan nu ook wel, maar alleen op aanvraag vanwege de zeer beperkte ruimte. Bovendien is er enige lenigheid vereist, want de speeltafel is alleen te bereiken door een avontuurlijke klimpartij langs spannende trapjes en laddertjes.

Als het allemaal doorgaat is het scherm een flinke promotiemogelijkheid voor de Rijssense beiaard. Het scherm kan worden gebruikt bij speciale bespelingen en combinatieconcerten, maar het zou ook een vaste plek kunnen krijgen, waardoor het klokkenspel ook gewoon overdag zichtbaar is als het ieder kwartier zijn melodieën laat horen met behulp van de automatische speeltrommel.

Ook andere instanties hebben een bijdrage uit de cultuurpot gekregen. De Enterse Zomp krijgt 7500 euro als bijdrage voor een nieuwe milieuvriendelijke elektromotor. De nieuwe motor kost bijna 30.000 euro, maar een bijdrage van Rijssen-Holten is gerechtvaardigd, omdat de zomp een vaste ligplaats heeft bij de Pelmolen in Rijssen en van daaruit geregelde vaartochten onderneemt.

De Rijssense Musea kregen een bijdrage van 2715 euro voor een audio-installatie in de zogenaamde wisselzaal. Het Kulturhus Dijkerhoek krijgt 1480 euro voor theaterlessen voor de jeugd. En de Stichting Theaterprojecten krijgt 850 euro voor de aanschaf van brandvrije, multifunctioneel inzetbare doeken.

Na toekenning van de gehonoreerde aanvragen is nog een deel van het cultuurbudget over en is er dit jaar nog een tweede ronde waaraan gegadigden kunnen meedoen.