Afbeelding
Foto:

Een gezondheid begint bij een goede nachtrust

Op 16 maart is het internationale dag van de slaap, een goed moment om eens stil te staan bij een gezonde nachtrust. Voor volwassen Nederlanders ligt de aanbevolen slaapduur tussen de 7 en 9 uur per nacht. Met zo'n 90% van de volwassenen met een gemiddelde slaapduur binnen dit aanbevolen spectrum, lijken we het volgens het RIVM aardig te doen op slaapgebied. Echter, zijn er meerdere factoren die deze slaap positief of negatief kunnen beïnvloeden. Er valt dus nog wel degelijk wat te winnen!

Beeldschermgebruik
De smartphone en tablet zijn niet meer weg te denken uit ons leven. We swipen, scrollen en klikken wat af met zijn allen. Volgens cijfers van het CBS heeft 98,4% van de personen tussen de 25 en 45 jaar een smartphone of mobiele telefoon om te internetten en van deze leeftijdsgroep zit 95% (bijna) dagelijks op internet. Naast dat internetten op mobiele apparaten natuurlijk handig is om informatie op te zoeken, heeft het ook een keerzijde. Doordat we vaker de smartphone gebruiken, kan dit nadelig zijn voor andere factoren, zoals een goede nachtrust. Uit bronnen van het RIVM blijkt dat 58% van de volwassenen meermaals per week in het uur voor het slapengaan nog gebruik van tablets, smartphones of pc's. Veelvuldig beeldschermgebruik in het uur voor het slapengaan leidt echter tot een slechtere kwaliteit van slaap bij volwassenen. Reden genoeg om die schermen dat laatste uurtje even links te laten liggen!

Beweging en slaap
Ook een gezond bewegingspatroon is bevorderlijk voor een goede nachtrust. Internationale studies laten zien dat voldoende bewegen samenhangt met een normale slaapduur en een goede slaapkwaliteit. Onvoldoende bewegen daarentegen houdt weer verband een korte of lange slaap, moeite met in slaap komen en moeite met doorslapen. Het regelmatig inplannen van een sportactiviteit of gewoon even een stuk wandelen is in deze dus een goed idee.

Alles met mate
Een goede nachtrust is dus belangrijk, maar ook hier geldt: met mate. Een te lange slaapduur verhoogt namelijk de kans op het overlijden aan een beroerte, hart- en vaatziekten of kanker. Houd het dus lekker bij 7 tot 9 uur slaap per nacht.