Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Veel publiek bij lezing Aramese expositie

RIJSSEN - Volle bak maandagavond voor de lezing bij de expositie over het Aramese erfgoed in 'n Koffiehook van het brandweermuseum.

Een groot gehoor luisterde aandachtig naar Isa Kahraman die als ervaringsdeskundige vertelde over hoe de Syrisch-Orthodoxe vluchtelingen naar Rijssen zijn gekomen zo rond de jaren tachtig in de vorige eeuw, omdat ze hun geloof niet meer vrijuit konden belijden in de gebieden waar ze woonden.

Liturgie
Gewarcis Acis, docent Syrisch-Orthodoxe talen en liturgie, gaf een boeiend overzicht van de duizenden jaren oude geschiedenis van de Arameƫrs. Beide sprekers kregen vanuit de zaal vele vragen over hun taal, geloof en levenswijze die ze ook in Nederland zorgvuldig koesteren.

Afgestudeerd
Kahrman kwam als 9-jarige jongen in Rijssen wonen en had voordien nog nauwelijks onderwijs genoten. Hij zegt dankbaar gebruik te hebben gemaakt van de mogelijkheden zich in Nederland te ontwikkelen en doorliep uiteindelijk de universiteit. Ook Acis is afgestudeerd aan de universiteit van Nijmegen. Na de lezingen brachten velen een bezoek aan de tijdelijke expositie De Verborgen Parel die in de wisselzaal van de Rijssense Musea nog te zien is tot 15 maart. De expositie is gebaseerd op het grote naslagwerk De Verborgen Parel over ruim 3000 jaar Aramese geschiedenis. Het boekwerk is hier te zien. Daarnaast zijn er schilderijen en voorwerpen uit de Syrisch-Orthodoxe eredienst uitgestald.