Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Facelift voor Rijssense Musea van start in het kasteel

RIJSSEN – De facelift van de Rijssense Musea is in volle gang. De afgelopen weken is een begin gemaakt met het leggen van nieuw tapijt op de eerste verdieping van het kasteel.

Een klus die de nodige voorbereiding vroeg, want bezoekers moeten wel gewoon toegang houden tot de musea. Gerrit Dannenberg van de Rijssense Musea zegt dat werkzaamheden voorspoedig verlopen. "Dat kan alleen door grote inzet van onze vrijwilligers en daar zijn we blij mee." Er staan nog diverse maatregelen op de rol, maar reorganisatie vindt hij wel een wat groot woord. "Laten we het houden op noodzakelijke aanpassingen, waarbij we ons steeds heel goed afvragen hoe we kunnen inspelen met allerlei verandering in het museumlandschap."

Aanpak
Op het museum hecht men vooral aan een praktische aanpak. "Als je begint met het tapijt op de eerste verdieping van het kasteel, heb je al een mooie aanleiding om zaken in gang te zetten," zegt Dannenberg. "Het tapijt laten reinigen was geen optie meer, want dat was een kortdurende oplossing. Daarom is gekozen voor nieuwe vloerbedekking in de stijlkamer, de gang naar de wisselzaal, de klederdrachtkamer, de stadsgeschiedeniskamer en de grote combi-ruimte waarin vergaderd, gewerkt en geëxposeerd wordt."

Stokkers
Bij het tapijt vervangen moet alles vanzelfsprekend van zijn plaats. "En juist dat dwingt meteen ook om na te denken over de vraag of alles ook weer terug moet. Er zijn vitrines verplaatst. In de stadsgeschiedeniszaal is de grote antieke deur van het belastingkantoor beter gepositioneerd en de antieke bokkenkar van dokter Stokkers is eruit gehaald. Dat geeft een beter ruimtelijk effect en de zaal is nu beter toegankelijk voor rond te leiden groepen."

Brandweermuseum
Intussen wordt ook flink nagedacht over de toekomst van het Internationaal Brandweermuseum (IBR). "Het IBR trekt nog altijd veel bezoekers, maar het is intussen wel zo'n 13 jaar geleden dat het gerealiseerd is in het Tweede Bouwhuis. Bovendien is er een enorme voorraad in opslag die veel mogelijkheden biedt. Vandaar ook dat we een werkgroep hebben ingesteld om het IBR onder handen te nemen."